7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin kültür başkenti olacak

MARDİN VALİSİ DURUER 2009 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Mardin Valisi Hasan Duruer, hedeflerinin turizmden tarıma, ekonomiden sanata kadar her alanda Mardin'i Avrupa'nın kültür başkenti yapmak olduğunu söyledi.

Vali Duruer, Erdoba Konaklarında düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, 2009 yılını değerlendirerek 2010 yılı hedeflerini anlattı. 7 bin yıllık tarihi kenti geleceğe hazırlamak için önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Vali Duruer, hedeflerinin turizmimden tarıma, ekonomiden sanata kadar her alanda Mardin'i Avrupa'nın kültür başkenti yapmak olduğunu söyledi. Vali Duruer, 4 Ocak 2009 tarihinde göreve geldiği günden beri tarihi şehirde ciddi bir çalışma başlattıklarını ifade ederek,

"Tarihi dönüşüm kapsamında şehrin görüntüsünü bozan tamamı yıkılacak, 860 olmak üzere bin 430 betorname binan yıkımına kamu binalarından başlanmıştır. 7 kamu binasını yıktık. Sokak ıslahı çalışmalarında eski hükümet konağı ve çevresindeki sokakları bin 122 metre uzunluğunda altyapı kanalizasyon ve içme suyu yapılarak tarihi yapısına uygun görsel kirliliğe neden olan elektrik ve Telekom iletim hatları yer altına alınmıştır. Mahallede bulunan 350 hanenin kanalizasyon, içme suyu, elektrik ve telefon hattı yenilenmiştir. Derz ve duvar çalışmaları süratli bir şekilde devam etmektedir. Hedefimiz vatandaşın rızayı pazarlıkla satın aldıklarımızı özellikle üst ve ikinci katlar ile birlikte çirkin katları yıkmak niyetindeyiz. Gözünüzün rahatsız ettiği ne varsa ortadan kaldırmaktır" dedi.

Mardin'in dünya mimarisinin önemli kentlerinden biri olduğunu ifade eden Duruer, ilin tarihi dokusunun korunması ve dünya kültür mirası olması için önümüzdeki günlerde eksikleri tamamlayarak yeniden Unesco'ya müracaat edeceklerini kaydetti. Vali Duruer, şunları söyledi:

"2010 yılında kentsel sit alanın 3 boyutlu lazer tarama işlemleri tamamlanacaktır. Bu veriler kullanılarak 3 boyutlu kent modeli kent çalışması böylece Sanal Mardin turu ile kentin internet üzerinden gezilmesi mümkün olacaktır. 2 yıl sonra Mardin'i sağlık bir şekilde göreceksiniz. İnşallah Mardin'imizi de Unesco listesinde göreceğiz. Hedefimiz ve temennimiz, Mardin'i Avrupa Kültür Başkenti yapmaktır. Bunu yaparken de öncelikle turizmin gelişmesini sağlamaktır."

Mardin'in, kültür ve sanat şehri olma yolunda önemli adımlar attığına dikkat çeken Duruer, kentin her alanda birçok organizasyona ev sahipliği yapacak olmasından dolayı hem halkın hem de esnafın her konuda çok hassas olması gerektiğini söyledi. Mardin'in son 4 ayda önemli organizasyonlara imza atıldığına dikkat çeken Vali Duruer, "Mardin; Osmanlı'da yaşam, Osmanlı Kültürü ve Mardin Örneği' konulu konferans, Aile ve Şiddet konulu konferans ve Mardin'deki değişim ve gelişim konulu konferanslar Mezopotamya Rallisi, bienal tanıtımı ve TASAM gibi önemli toplantılar ve organizasyonlara ev sahipliği yaptı. Bu da gösteriyor ki artık Mardin'de kültür ve sanat şehri olma yolunda önemli adımlar atılmıştır" şeklinde konuştu.

Son yıllarda turizmin gözde merkezi olan Mardin'de hedeflerinin 5 yıl içinde 5 milyon turist olduğunu belirten Dururer, şöyle devam etti:

"Kentteki yatak sayısını da bin 600'den 10 bin yatağa çıkarmayı hedefliyoruz. Yatırımcıları ve iş adamlarını Mardin'e turizm alanında yatırım yapmaya davet çağırıyoruz. Bu alanda yatırım yapacak olan müteşebbislere her türlü kolaylığı sağlayacağız."

MARDİN VALİSİ DURUER 2009 YILINI DEĞERLENDİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 19:51:02
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 23:02:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?