3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Mardin 'model' oluyor

Mardin’de düzenlenen ’GAP Bölgesi Kadın Liderlerini Geliştiriyor’ konulu seminerde eğitim alan 25 lider kadın adayı, Mayıs ayında Türkiye gelecek olan Iraklı kadınları eğitecek.

ABD Kent State Üniversitesi, GAP İdaresi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Harran Üniversitesi ortaklığında başlatılan "Kadın Liderler Geliştirme Programı" kapsamında Mardin’de düzenlenen ’GAP Bölgesi Kadın Liderlerini Geliştiriyor’ konulu seminerde, ABD’deki Kent State Üniversitesi’ndeki eğitime katılan 12 kadın, Mardin ve Şanlıurfa’da düzenlenen seminerlerle 25 kişilik gruplara edindikleri bilgi ve tecrübeyi aktarıyor.

Mardin’de 3 günden beri devam eden ’Kadın Lider Yetiştirme Programı’ ile Türkiye’nin bölgesel kalkınmaya yönelik çabalarının yerel düzeyde, demokratik ve katılımcı bir biçimde gerçekleştirilmesi yönünde kadın lider yetiştirilmesi konusunda bir model oluşturulması amaçlanıyor.

ABD Kent State Üniversitesi’nden öğretim üyeleri Ray Hart ve Rachel Anderson’ın da katıldığı seminerde, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süheyla Kırca Scroder, GAP İdaresi’nden Aygül Fazlıoğlu, Seylan Mungan ve Gülseren Büyükyıldız, katılımcı 25 kadına eğitim veriyor. Katılımcılara eğitim veren Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süheyla Kırca Scroder, "Kadın liderler yetiştirmek ve kadın liderlerin toplumsal hayatta daha etkin olması amacıyla bu programlarımızı başlattık. Bölge illerden gelen kadınlara yönelik, Amerika’dan Kent State Üniversitesi işbirliği ile eğitimlerimizi sürdürüyoruz" dedi.

Bölgedeki lider adayı kadınların programa gösterdikleri ilgiden ve yoğun katılımından memnun kaldığını belirten Kent State Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Program İzleme Kurulu Başkanı Ray Hart, "Yaptığımız çalışmalar ile amacımız, bölgede lider konumdaki kadınları eğitip, bölgede geri plana atılmış kadınları ön plana çıkarmaktır" diye konuştu.

GAP İdaresi İnsani ve Soysal Gelişim Koordinatörü Sosyolog Aygül Fazlıoğlu, Türkiye’nin bölgesel kalkınmaya yönelik çabalarının yerel düzeyde, demokratik ve katılımcı bir biçimde gerçekleştirilmesi açısından uygulanmakta olan bu eğitim programının iyi bir model oluşturabileceğini ve programın zaman içerisinde komşu ülkelere de yayılacağını söyledi.

Programın 3. etabında eğitime katılan kadınlar tarafından Iraklı kadınların Mayıs ayında yine Türkiye’de yapılacak bir program ile eğiteceklerini ifade eden ÇATOM Sorumlusu Seylan Mungan, "Programın 1. etabında Amerika’da ve 2. etabında ise Türkiye’de yapılan seminerlere katılan kadınlarımız, öğrendiklerini 3. etapta Iraklı kadınlar ile paylaşacaklar. Iraklı kadınların eğitimi de yine Kent State ve Bahçeşehir Üniversitesi ve GAP İdaresi Başkanlığı işbirliği ile olacak" dedi.

Mardin’deki seminerler konusunda bilgi veren Seylan Mungan, eğitimin sadece seminerler ile sınırlı kalmadığını belirterek, katılımcı grup olarak ’deneyim paylaşımı’ adı altında amaçlarının bölgedeki siyasi, özel ve kamu sektörü alanındaki lider ve girişimci kadınlar ile tanışmak ve hayat hikayelerini öğrenmek olduğunu söyledi. ÇATOM Sorumlusu Mungan, "Lider kadınların hayatlarını dinlemek, nerelerden nereye geldiklerini öğrenmek, programa katılan katılımcılara da cesaret veriyor. Katılımcılarımıza her zaman şunu söylüyoruz: ’Her insanın içinde bir liderlik potansiyeli vardır.’ Önemli olan bu potansiyelin ortaya çıkmasıdır. Bizler de yaptığımız bu çalışmalar ile bunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Eğitimi veren öğretim üyeleri, uzman ve katılımcı kadınlar, daha sonra sırasıyla Mardin Valisi Temel Koçaklar’ın eşi Sebahat Koçaklar, Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Beşenk, meclis üyeleri, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi Reisi Halit Uysal ile Vali Temel Koçaklar’ı hayatlarından bir kesit dinlemek, Mardin Barosu’nu da bölgede kadınların karşılaştığı sorunları öğrenmek üzere ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 17:24:37
Güncelleme :10 Mart 2005 Perşembe 17:27:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?