7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin nihayet işgalden kurtuldu!

MARDİN'DE KURTULUŞ GÜNÜ YERİNE

Mardin Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısında, her yıl 21 Kasım tarihinde kutlanan Mardin'in Kurtuluşu'nun, "Mardin'in Onur Günü" olarak değiştirilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Türk Tarih Kurumu verilerine göre Mardin'in düşman işgaline uğramadığını belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, işgale uğramamış bir şehre kurtuluş günü düzenlemenin anlamsız olduğunu söyledi. Başkan Ayanoğlu, 21 Kasım'ın bundan sonra "Mardin'in Onur Günü" olarak kutlanması ile ilgili belediye meclisinde oy birliğiyle karar aldıklarını söyledi. Belediye Başkanı Ayanoğlu, "Biliyorsunuz Mardin'de her yıl 21 Kasım kurtuluş günü olarak kutlanıyordu. Tarihçilerle beraber yaptığımız

araştırmaya göre Mardin iki defa işgal teşebbüsüne maruz kalmış. Nisan 1919 yılında Mardin İngilizler tarafından alınmak istenmiş, dönemin İngiliz komutanı ve Bağdat sorumlusu gelmiş, Mardin'i işgal etmeye teşebbüs etmiş. Fakat Mardin halkının çok ciddi bir yoğun tepkisi ile karşılaşmış ve işgal etmekten vazgeçmiş. Yine 1919 Ekim-Kasım dönemlerinde bu sefer Fransız albay tarafından işgal edilmeye çalışılmış, albay İstasyon mahallesine trenle gelmiş ve buradan belediye sarayına gelmiş. Dönemin Mardinli hemşehrilerimiz, atalarımız, dedelerimiz bu işgal teşebbüsüne de müsaade etmemiş ve çok ciddi bir şekilde bir tepki göstermişler. Bu tepki üzerine Fransız komutan Mardin'i işgal etme teşebbüsünden vazgeçmiş. Dolayısıyla 21 Kasım bizim için bir onur günüdür. Atalarımızın, dedelerimizin bize bıraktığı bir miras günüdür. Biz o günü 'Onur Günü' diye adlandırdık. Her sene biz yine 21 Kasım'ı kutlayacağız fakat bu kez 'Onur Günü' olarak kutlayacağız" dedi.

Vatandaşlar da kararı olumlu bulurken bunun geç alınmış bir karar olduğunu belirttiler.

Vatandaşlardan Selahattin Demir, "İyi oldu, hakikat yerini buldu. Bu karara sevindim. Kurtuluşu olmayan bir ilin yıllardan beri kurtuluşu yapılıyordu. Zararın neresinden dönülürse kardır" dedi. Ahmet Adanır isimli vatandaş da "Zaten işgal olmamıştı, karar doğru" diye konuştu.

MARDİN'DE KURTULUŞ GÜNÜ YERİNE
MARDİN'DE KURTULUŞ GÜNÜ YERİNE
MARDİN'DE KURTULUŞ GÜNÜ YERİNE
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2010 Cuma 16:40:01
Güncelleme :12 Kasım 2010 Cuma 23:58:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?