7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin Ovası da kurudu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli ‘hububat ambarlarından' biri olan Mardin'deki Mardin Ovası'da kuraklıktan büyük darbe yedi.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından hububat ekili alanlarda yapılan araştırmada, kuraklığın kuru alanlarda yüzde 100, sulu alanlarda ise yüzde 30 oranında etkili olduğu belirlendi. Ekili alanlarda incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürü Mehmet Veysi Abdülsemedoğlu, “Bu yıl gerçekten felaket yaşanmış, ekili alanların tümü yok olmuş” dedi.

Güneydoğu'da bir çok kentteki ekili alanları vuran kuraklık, Suriye sınırında bulunan Mardin Ovası'nda da etkili oldu. Tarım İl Müdürlüğü tarafından ekili alanlarda yapılan incelemelerde Mardin'de bu yıl buğday, mercimek ve arpa ekimi yapılan 658 bin 732 dekar kuru arazinin yüzde 100'ünün, 1 milyon 107 bin 621 dekar sulu arazinin ise, yüzde 30’unun kuraklıktan etkilendiği tespit edildi. Hububat ekili alanlarda çiftçilerle birlikte incelemelerde bulunan Mardin Tarım İl Müdürü Mehmet Veysi Abdülsemedoğlu, ekili alanlar için 2008'in ‘felaket yılı' olduğunu söyledi.

Tarım İl Müdürü Abdülsemedoğlu, her yıl bütün alanlarda yapılan süne ile mücadelenin bu yıl sadece sulu alanlarda 13 ekiple yapıldığını belirterek şunları söyledi:
“İlimiz genelinde 2007-2008 yılı tarım sezonunda yeterli yağışın olmaması dolayısıyla kuru tarım yapılan tüm alanların tamamı zarar görmüştür. Özellikle geniş tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Mardin merkez ve Kızıltepe, Nusaybin, Derik ve Mazıdağı kuraklıktan en fazla etkilenen yerler oldu. Derik, Kızıltepe, Nusaybin ve Mardin merkez ilçelerimizde yeraltı sondaj kuyularının yanı sıra göletlerden yapılan sulamayla yaklaşık 1 milyon 107 bin dekar alanda hububat tarımı yapıldı. Buna rağmen yıllık yağışın yetersiz olması ve havadaki nisbi nemin oluşmaması dolayısıyla sulu tarım alanlarda yaklaşık yüzde 30 verim düşüklüğü olacağını tahmin ediyoruz. Kuru alanların yüzde 100'ü kuraklıktan etkilenmiştir. Ayrıca endüstri bitkisi olan pamuğun ekim tarihi olan Nisan sonu olmasına rağmen yağış olmaması ve topraktaki nemin yetersiz olması nedeniyle pamuk ekim yerleri hazırlanamadı. Hububat sulanması bittikten sonra pamuk tarımı için gerekli çalışmalar başlatılacak. Ancak, pamuk ekim tarihi geciktiği için pamukta da verimin düşeceğini sanıyoruz.”


Tarım İl Müdürü Mehmet Veysi Abdülsemedoğlu, Mardin'in dağlık alanlarda bulunan ilçeleri Ömerli, Savur, Midyat, Yeşilli ve Dargeçit'te genelde meyvecilik ve bağcılık yapıldığı için buralardaki çiftçilerin henüz kuraklıktan etkilenmediğini söyledi. Abdülssemedoğlu, “Bundan sonra yeterli yağış olmazsa bu ilçelerimizde kuraklıktan etkilenecek” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 18:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?