7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin polisi 'Töre'yi sahneledi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan ve son olarak Mersin'in Tarsus ilçesinde beş kişinin ölümü ile sonuçlanan kan davaları ve töre olaylarını Mardin polisi, esnaf ve öğrencilerden oluşan tiyatro ekibi sahneye taşıdı.

Türk Polis Teşkilatı'nın 163'ncü kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde, Toplum Destekli Polis Projesi kapsamında kurulan tiyatro ekibi kan davaları ve töre olaylarına karşı halkı bilinçlendirmek amaçlanıyor. Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki polisler, Milli Piyango Lisesi öğrencileri ve esnaftan oluşan 13 kişilik tiyatro grubunun dört ay içinde hazırladıkları 'Töre' adlı tiyatro oyunu sinema salonunun bile olmadığı ilde büyük ilgi gördü. Altınova İlköğretim Okulu'nda sahnelenen tiyatro oyunu etkinliğine Mardin Emniyet Müdürü İsmet Taşhan, polis memurları, öğrenci velileri ve esnafın büyük kesimi katılırken protokolün davetli olmasına rağmen Mardin Vali Yardımcıları, Belediye Başkanı ve yardımcıları ile hiçbir kurum amirinin katılmaması dikkat çekti. Törenin acı ve olması gereken yönü olmak üzere iki ayrı senaryo ile sona eren tiyatro gösterisinin ardından seyirciler oyuncuları ayakta alkışladı. Oyuncuları sahnede tek tek kutlayarak karanfil veren Emniyet Müdürü Taşhan, 'Polis Haftası' kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinliklerde bu yıl ilk defa polis ve halk iş birliğinde gerçekleştirilen tiyatro oyunu ile bölgede yaşanan töre olaylarını sahneye yansıttıklarını söyledi.

4 aylık bir çalışmanın ürünü olan tiyatro gösteriminin önemli mesajlar verdiğini belirten Emniyet Müdürü İsmet Taşhan, "Çok güzel bir oyun hazırlamışlar. Oyunda bir dramı, bir gerçeği sahneliyorlar. Gerçekler acıdır, ama maalesef gerçektir. Onlar da bunu sahnede yansıtmak istemişler" dedi.

Töre oyununun yönetmeni ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Dr. Erkan Sezgin, oyuncuları performanslarından dolayı tebrik ederek, oyuncuların hepsinin ilk tiyatro deneyimi olmasına rağmen profesyonellere taş çıkarttıklarını söyledi. Heveslerini kıran olumsuzluklara rağmen devam edeceklerini belirten Sezgin, oyunculara, '"Mesela oyun 19.30' da başlaması gerekirken geç başladı. Bazıları gelmedi teşrif etmedi ama bu bizi ümitsizliğe sevk etmemeli. Demek ki bu kültür yerleşmemiş. Ama inşallah bu kültürü hep birlikte yerleştireceğiz. Ama gerçekten harikaydınız" şeklinde moral verdi.

Tiyatro kurma düşüncesinin geçen senenin sonunda ortaya atıldığını İHA muhabirine anlatan Dr. Sezgin, "Tavsiye üzerine 'Töre' oyununu seçtik. Oyun töre cinayetini anlatıyor. Malumunuz Mardin'in de dahil olduğu bu bölgede maalesef töre cinayetleri halen gündemde. Bir nebze onlara karşı duyduğumuz nefreti ifade etmek istedik. Ümit ediyorum seyirciler de etkilenmiş ve mesaj da yerine ulaşmıştır. Amacımız sadece töreyi anlatmak değil aynı zamanda Toplum Destekli Polislik ile halka yaklaşmaktı. Bu proje ile bunun ötesine geçtik. Biz bu proje ile bunu başardık" diye konuştu.

Gerek Emniyet Müdürü'nün gerek meslektaşlarının desteği ile oyunu sahnelediklerini anlatan Milli Piyango Lisesi öğrencisi Fatih Çalka, "Oyunumuzu beğenen olur beğenmeyen olur. Töreyi güzel bir şekilde anlatarak nefretimizi dile getirdik. İnşallah birkaç oyun daha oynayıp halkımıza ulaşırsak bunu yapanlara da ibret olur bu oyun. Kıssadan hisse çıkararak hedefimize ulaşırız. Amacım oyundaki rolümde töreyi bozmak değil, tatlıya bağlamaktı. İnşallah bütün törelerde de bu olur" dedi.

İlk defa bir oyunda oynadığını söyleyen polis memuru Eylem Tok ise, bölge sorununa kendi perspektifleri ile çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi. Zorlu şartlardan geçerek bu oyunu sahnelediklerine dikkati çeken 'Hasan Ağa' rolündeki polis memuru Murat Akbaş da tasvip etmedikleri bir rolde oynamasına rağmen birilerine mesaj gönderdikleri için kendisini mutlu hissettiğini anlattı. Tiyatro oyununda sahne alan esnaf Aydın Gerkes ise "Oyunda kendi gerçeğimizi oynadık. Ve bu gerçeği de ancak yine bizim ortadan kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Bu da topyekün bir eğitimden ve bilinçlendirmekten geçiyor. Bu konuda bizleri bir araya getiren İl Emniyet Müdürümüze teşekkür ediyoruz" şeklinde duygularını ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 17:15:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tugba akdenizli IP: 88.229.66.xxx Tarih : 16.09.2012 16:24:59

2009 yılında oynanan tore tiyatrosunda yer almaktan buyuk gurur ve mutluluk duyuyorum egerki etraftaki kardeslerimize azda olsa birsey ogretmiş olduysak ne mutlu bize yurtta barıs dunyada barıs diyorum buyuk atalarımız gibi:::::::