3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Mardin 'prenses'i bekliyor

Tarihi dokusuyla UNESCO’nun dünya kültür mirası listesine aday olan Mardin’e turist akını devam ediyor.

7 bin yıllık tarihi geçmişiyle kültürlerin beşiği konumundaki Mardin’e, son 5 ay içinde gelen turist sayısı 500 bini bulurken esnafın yüzü de gülmeye başladı. Mardin’e gelen yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı tarihi cami, medrese ve kiliselerin yakınında işyeri açmak için yoğunluk yaşanırken, vatandaşlar ise belediyeden esnafı sık sık denetlemesini istiyor. Turizmin, Mardin için ’bacasız sanayi’ olduğunu vurgulayan Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, Mardin için hazine değerindeki turizm potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Mardinli vatandaşların tarihten gelen mirası korumak ve dünyaya tanıtmak için yapmaları gereken tek şeyin turistlere karşı davranışlarıyla onları birer gönüllü kültür elçisi yapmak olduğunu ifade eden Altındağ, "Mardin’de turizm sektörünün daha iyi seviyelere gelmesi için yerel yönetimler başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarına görev düşüyor. Yöneticilerin, restorasyon çalışmaları ve tanıtım faaliyetlerinde gösterdiği titizliği, Mardin’e gelen turistlerin kentten memnun ayrılmasında rol oynayan esnaflar üzerinde de göstermesi gerekir. Belediye ekiplerinin esnafı sık sık denetleyerek, fahiş fiyat uygulamaktan ve turistlere karşı kaba hareketlerden kaçınmalarını sağlaması gerekir" dedi.

Bölgenin turizm merkezi konumuna gelen Mardin’de, Selçuklu ve öncesindeki Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Artuklular dönemine ait medreseler ve ibadethaneler, kenti dört bir taraftan kuşatırken, kent tarihi dokusuyla turistlerin cazibe merkezi haline geldi.

Öte yandan, kenti ziyaret etmek için Japonya Prensesi’nin de önümüzdeki aylarda Mardin’e gelmesi bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 12:11:43
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 16:14:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ABDULLAH ORTAÇ IP: 85.105.26.xxx Tarih : 7.07.2005 17:10:25
SEVGİLİ HEMŞEHRİLERİMİZİN SON ZAMANLARDA OLUŞAN MARDİN İLGİSİ VE MERAKININ DIŞ ÜLKELERDE DE UZUN UĞRAŞLAR VE YAPILAN TANITIMLAR SONUCUNDA YARATILABİLEN BU POTANSİYELİ ÇOK ÇOK İYİ DEGERLENDİRİP OLUŞTURULAN BU HAVAYI DAHA DA İYİYE GÖTÜRMEK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR. HERKES ELBİRLİĞİ YAPMALI VE GELEN TURİSTLERE MARDİNLİ MİSAFİRPERVERLİĞİ GÖSTERİLMELİ YABACI DİL BİLENLERİN İSE YABANCI MİSAFİRLERİ SIKMADAN VE BUNALTMADAN YARDIMCI OLMALARI,ESNAFIN İSE NORMAL MÜŞTERİSNE TEKLİF ETTİĞİ FİYATLARIN HARİCİNDE FAHİŞ FİAT TALEP ETMEMESİ VE MÜMKÜN OLDUĞUNCA YABANCI DİL BİLEN PERSONEL İSTİHDAM ETMESİ MARDİNE GELEN TURİST SAYISININ ARTMASINA VE TURİSTLERİN SAYISININ ARTMASINA SEBEP OLACAKTIR. SAYGILARIMLA ABDULLAH ORTAÇ-ANKARA