5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mardin taşı üretmek için fabrika açtı

Dünya Bankası’ndan aldığı kredilerle Mardin’de taş ocağı kuran Yasemin Künteci’yi Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ulrich Zachau ve beraberindeki heyet ziyaret ederek taş ocağında incelemelerde bulundu.

Basına kapalı gerçekleştirilen ziyaret ve taş ocağı ile ilgili başarılı girişimci Yasemin Künteci şunları söyledi: “Mardin’in tarihi dokusuna kavuşturulması için senelerdir sürdürülen ama uygun taşın bulunamamasından dolayı bir türlü istenilen sonuca ulaşılamayan çalışmalar, nihayet mutlu sona ulaşacak. Mardin’in sarı rengine dönük olan dokusu, yıllardır restorasyonlarda Mardin’in mevsim özelliklerine, dokusuna ve rengine uyum sağlamayan dışarıdan gelen taşların kullanılması sebebiyle istenilen sonuca ulaşamıyordu. Ancak Mardin’deki bu eksikliğin farkına vararak Mardin’e hem tarihi görünümünü hem de kimliğini geri verecek bir araştırma başlatarak, bu sorunu çözmek üzere somut adımlar atmaya karar vermiş oldum.” dedi.

Yasemin Künteci Mardin’de taş ocağı kurma yolculuğunu şöyle anlatıyor: “Mardin’in ileri gelen yaşlıları, Mardin dağlarının ocak olabilecek taşlarla dolu olduğunu söyleyip dururlardı ama bugüne kadar kimse, Mardin taşını yerin altından çıkarmamış. Ben de bunun üzerine uygun bölgeyi araştırarak tespit ettim. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak 99 hektarlık arazi için Mardin taşı çıkarmak üzere ruhsat aldım.”

Mardin’i gecekonduların ele geçirmekte olduğunu, yenileşme adına yozlaştığını, tarihi dokusunun tamamen bozulma sürecine girdiğini ve devletin bu durumu düzeltmek için Mardin’i eski yapısına kavuşturmak amacında olduğunu belirten Künteci, yeni inşa edilmesi planlanan tüm binaların Mardin’in eski dokusuna uyumlu olması için devletin ve özel sektörün Mardin taşı kullanmasının, Mardin’in 7000 yıllık tarihine borcu olduğunu belirtti.

TOKİ’nin yapacağı bazı inşaatlarda taş kullanılmasının mecburi olması, Hilton otelinin taş ile kaplanacağı gelişmesi, Artuklu Üniversitesi’nin tüm kampüs binalarında taş kullanılması kararının alındığını ama tüm bu taş ihtiyacını karşılayacak bir taş üretimi henüz Mardin’de bulunmaması üzerine bu ihtiyacı karşılamak üzere, hem Mardin’i güzelleştirmek, hem de ekonomisine katkıda bulunmak hem de memleketinde istihdam yaratmak amacıyla Mardin’de bir taş ocağı açan Yasemin Künteci, Mardin ustalarının taş oymacılığı sanatının yok olmaması için sosyal projelere de imza atmak için canla başla çalıştığını ifade ederek anlattı.

Burak ERDEM / Mardin KENTHABER
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 22:17:00
Güncelleme :25 Temmuz 2009 Cumartesi 11:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m.kemal gülyeşil IP: 78.177.143.xxx Tarih : 8.10.2009 11:04:33

slm öncelıkle sızı kutluyorum yok olmak uzere olan bır tarıhımızı ve sanatımızı kurtarmaya bır vesıle oluyosunuz bugunku teknolojıylebıle boylesı saheserler üretemıyen zamane ınsanına guzel bı ders olsa gerek zamanın tas ustalarının ve proje cızımınnı yapan ustalarımızın harıkalarını bugunku teknolojıyle bıle yapamıyoruz yalanmı bakın mardının tas evlerıne bakın sıırtın cas evlerıne bunlar bırer eser olmalı ve koruma altına alınmalı bence.bazen fılımlerde goruyom mardının tas evlerını.nedense son zaman larda fılımlerde daha bı kullanılmaya basladı o yorelerımızın dogal ortamı orf ve adetlerı ben şahsen o bolgenın ınsanı olmakla gurur duyuyorum.atalarımla ve el becerılerıyle...mekanları cennet ola ben aslında izmirde ikamet edıyorum ve bır hayal kuruyorum acaba izmir e tamamen mardın tasıyla yapılmış ve o yörenın desen ve yapısına bırebır bır valılk bınası nasıl olur dıye  o guzelım merdıvenle o sahneler o merdıven kupeştelerındekı oyma zerafetı vs. emınımkı cok muhtesem bısı olurdu ama gelde o tasları buraya naklet dimi .neyse benımkı sadece bı hayal. tekrar sızı tebrık eder ıslerınızde ustun basarılar dılerım.M.KEMAL GÜLYEŞİL