5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mardin Taşı'na patent

Mardin Sanayi Ticaret Müdürü Musa Öztürk, ildeki taş ocaklarında çıkarılan taşlar ile işlenmiş taşların coğrafi işaret patentini almak için çalışmaların başladığını söyledi.

Öztürk, "Mardin'in ocaklarından çıkarılarak işlenmiş taşların patentini almak için Türkiye Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuracağız. Artık Mardin taşı markalaşacak" dedi.

Mardin Sanayi ve Ticaret Müdürü Musa Öztürk, Mardin taşının evlere antik görüntü veren özelliğinden dolayı özellikle dış pazarda çok talep edildiğini belirtti. Öztürk, Mardin taşının işlenmiş yapı taşı olacağını ifade etti. Öztürk ,"Bir zamanlar İstanbul için söylenen `Taşı toprağı altın' nitelemesi artık Mardin için söylenecek. Türk, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürden oluşan insanların bir arada yaşadığı Mardin, çok kültürlülüğünü turizme yansıtmaya başlamasıyla birlikte 'Medeniyetler taşı' olarak bilinen 'Mardin Taşı'nın patent almasıyla birlikte artık taşı altın kent olarak nitelendirilecek" diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Müdürü Öztürk, Mardin taşının ince işçilikle işlenerek oluşturulduğunu belirterek, "Hoşgörünün büyüklüğü, medeniyetlere saygının özlemi kanımızca burada bu taşlarda yatmaktadır. Bu nedenle medeniyetlerin taşı olarak bilinen Mardin taşı için coğrafi işaretlendirme (Patent) belgesi alma girişimlerinde bulunduk" ifadelerini kullandı.

Mardin taşı ile ilgili yapılan çalışma ve araştırmalardan söz eden Musa Öztürk, ''Yapılan araştırmalara göre, Mardin taşı 19x20x30 santimetre ebadında ve özel ebatlara da kesilerek yapılarda, sanat eserlerinde ve süs işlemeciliğinde kullanılyor'' şeklinde konuştu.

Öztürk şunları söyledi:

"Mardin taşı ocaklarda taş kesme makinelerinin yatay yöndeki bıçağı ile kesilerek elde edilmektedir. Mardin taşının bol gözenekli olanları genellikle kaba işçilik isteyen sanat eserlerinde kullanılır. İnce işçilik görecek ürünler çıkartıldıktan sonra gölgede işlenir ve istenilen şekil verilerek ışığa çıkartılır. Bu tür kireçtaşları tebeşirimsi özellik sunmaları, ince tane yapılı olmaları, çıkartıldıklarında rahatlıkla çizilebilecek özelliklere sahip olmaları ince işçilik için albenilerini arttırmaktadır.
Bu alanlar mağaraları oluşturmaktadır. İçerde çıkartılan taşlara ebatları ve ince işçiliği işlenerek dışarıya çıkartılmaktadır. Mezar, yapı, balkon korkulukları, pencere, vazo ve harpusta gibi sanat eserlerinde kaba işçilik yanında ince işçilik de yapılmaktadır. Kaba işçilik özellikle gözenekli, kirli beyaz renkli, tebeşirli kireçtaşına göre biraz daha sert yapılı kireçtaşlarında yapılmaktadır. Mardin taşının sertliği 2.5-3, basınç dayanımı 500 santimetrekare/kilogram. Darbe dayanımı ile aşınma taş suyunu verdikten sonra artmaktadır. Suyunu veren Mardin taşı çok hafiflemektedir. Bol gözenekli olan taşımızın doluluk oranı yüzde 85-90.0'dır. Mardin Taşı'nın CaCO3 miktarı yüzde 99.0'dur. Bütün bu özellikleri ile medeniyetler taşı markalaşacak."
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 14:17:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?