8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Mardin ulusal televizyonlarda

Mardin ulusal basında yer almaya devam ediyor. Tarihi, kültürel ve mimari yapısı ile ulusal ve uluslararası düzeyde birçok televizyonda tanıtımı yapılan tarihi kent Mardin bu kez, tarihçi-yazar İsmail Yağcı tarafından bir televizyon programında tanıtılacak.

Tarihi kentin bu seferki konuğu TGRT Haber televizyonunun programcısı ve Türkiye'yi adım adım gezerek kentlerin tarihini araştıran ve kentleri net olarak anlatan İsmail Yağcı Mardin'de gizli kalmış birçok tarih ve doğa harikalarını programında tanıtacak.

Türkiye Gazetesi'nde de köşe yazarlığı yapan Yağcı, "Mardin'e ilk kez geldim. Buradaki tarihi hazinelerimiz olan cami, medrese, hamam, kümbet ve türbeler Selçuklu, Artuklu veya Osmanlılar döneminden günümüze kadar birçoğu aslını kaybetmeden ulaşabilmiş durumda. Buraya bugüne kadar gelmemiş olmam kendi açımdan büyük bir kayıp" dedi.

TGRT Haber televizyonunda yayınlanan 'Gezgin Gözüyle' programında Mardin'in el sanatlarının, yöresel ve tarihi zenginliklerinin, mutfak yapısının, mimari doku ve tarihi mekanlarının bir bir tanıtımını yapacaklarını anlatan Yağcı, "Mardin Valiliği tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları tarihi mekanları aslına uygun bir şekilde tekrar eski ihtişamına kavuşturmuş. Tarihi dokuyu korumak için halka büyük bir görev düşüyor. Sadece camiler değil, bütün tarihi yapılar güzelce elden geçirilmiş. Vakıfların Türkiye genelinde olduğu gibi burada da hızlı bir çalışması var. Burası nüfusunu uzun bir süre aynı seviyede tutabilmeyi başarmış nadir yerleşim birimlerinden biridir. Burada mevcut olan eserlerin tarihi doku içerisinde şu anki hali ile iyi korunduğunu gördük. Buradaki tarihi mekanlarımızın camiler haricindeki medrese, hamam, han ve kervansarayların aslına uygun bir şekilde tekrar aktif hale getirilmesi gerekir. Tabi insanlarda da tarihe ve turizme karşı bir şuur uyanışı var. Burada sadece turistin yalnızca cebindeki parasını almak değil, onu buradan memnun gönderip daha fazla turistin gelmesi şeklinde olmalıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 10:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?