8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Mardin yeni anayasayı tartıştı

MARDİN YENİ ANAYASAYI TARTIŞTI

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Türkiye'nin Yeni Anayasa Arayışı: Felsefe, Yöntem, İçerik" konulu panele TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Anayasa profesörleri Prof. Dr. Ergün Özbudun, Prof. Dr. Levent Köker ve AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk konuşmayı yapan ve AK Parti'nin yeni anayasayı hazırlamakla görevlendirdiği komisyonun başkanı olan Prof. Dr. Ergün Özbudun'un katılımcıları 4 dilde selamlaması büyük alkış aldı. Konuşmasında yeni anayasanın, yapılan eleştirilerin aksine daha cumhuriyetçi ve daha laik olduğunu savunan Özbudun, "Muhalefet yeni anayasayı insafsızca eleştiriyor. Halbuki bugüne kadar hazırlanan en laik anayasa bizim hazırladığımızdır. Mesela yeni anayasada din eğitimi zorunlu ders yerine seçmeli ders olarak

okutulacak" dedi.

Panelde bir konuşma yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu ise bugüne kadar hazırlanan hiçbir anayasanın halka inmediğini belirterek "Gönül isterdi ki 21. yüzyılda bu başlıkta bir panel konusu ile Mardin'de toplanmasaydık. Çünkü halen anayasasını arayan bir ülke, halen siyasi sistemini oturtmamış bir ülke. Bu tartışmalar ülkenin enerjisini boşuna harcamasına sebep oluyor. Gelişmiş batı ülkeleri bu süreçleri yaşamış ve belli bir noktaya gelmiş. Şimdi biz neden bu süreçleri atlatamadık?

Demek ki temelde bir sorun var, temelde hatalar var. Demokrasi kelimesini çok kullanıyoruz. Ama yeni bir anayasanın hazırlanmasında bir arpa boyu kadar yol alamıyorsak bu, samimi olmadığımızın göstergesidir" dedi.

Yeni bir anayasayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Burhan Kuzu, "Anayasayı hazırlarken telaşsız bir ortam olması gerekiyor. Ama maalesef Türkiye'de telaşsız bir dönem yok ki. Cumhuriyetimizin yüzde 60'ı olağanüstü hallerle, sıkı yönetimlerle geçmiş. Hali ile telaşsız bir dönem aramayalım, telaşlı telaşsız bu işi haletmemiz lazım. Bunu ararsak daha çok bekleriz. Biraz telaşsız bir ortama geçersek hemen başımıza bir şey getiriyorlar. Konsensüsle karar alınması

gerekiyor. Anayasayı hazırlarken meclisin 3'te 2 bölümü evet diyorsa anayasayı değiştirebilir. Bu da demektir ki bu meclis bu anayasayı yapacak" şeklinde konuştu.

Konuşmasında kuvvetler ayrılığını önemsediklerini anlatan Kuzu, yasama, yürütme ve yargının birbirinden çok farklı konum ve yerlerde olduğuna dikkat çekti. Yargının, en büyük egemenliğin kendisinde olduğunu savunduğunu söyleyen Burhan Kuzu, "Yargının verdiği karar gecikiyor, biz sorumlu oluyoruz. Yargı yanlış karar veriyor, biz sorumlu oluyoruz. Aksaklık oluyor, yine biz sorumlu oluyoruz. Yargıda hata olmaması gerekir. Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felaket yargıda verilecek yanlış kararlardır.

Yargının yanlış kararları beyaz elbisede kara leke gibidir. Danıştay daha önceki hükümetlerde verilen kararnamelerin iptalinde yüzde 30 gibi bir oranda iptal ederken bizim hükümetimizde ise bu oran yüzde 50'lileri geçiyor" diye konuştu.

Panelde bir konuşma yapan AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel ise "Meclisimiz yani Türkiye Büyük Millet Meclisi, halk iradesinin yansıtıldığı en yüce organdır. Maalesef üzülerek görüyoruz ki halkın iradesiyle oluşan bu Meclis'e bu iradeyi kullanma noktasında olumsuz yaklaşan zihniyetler siyaset yapmakta, muhalefet görevini üstlenmektedir. Biz kuvvetler ayrılığı prensibi çerçevesinde her zaman her organın, yasamanın da, yürütmenin de, yargının da görevlerini tam yürütmesi tarafında olduk. Bu meclis

seçimle başa gelmiştir, milletin iradesiyle oluşmuştur ve biz bize sunulan iradeyi milletimizin menfaati için en iyi şekilde kullanacağız. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın. Türk halkı yıllardır sivil bir anayasa özlemi içindedir. Biliyorsunuz Cumhuriyet tarihimizde sadece 1924 anayasası TBMM'de milletvekillerinin hür iradesiyle hazırlandı. 1961 ve 1982 anayasaları 2 darbenin ardından oluşturuldu. Ülkemiz yıllar boyunca bunun sıkıntısını, sancısını, acısını çekti ve hala çekiyor. Biz bu sıkıntıları aşmak

için uğraşıyoruz" dedi. Demokratik açılım süreci ve yeni anayasa hazırlıkları üzerine konuşmaların yapıldığı paneli Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, CHP eski milletvekili Mahmut Duyan, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, CHP ve AK Parti'nin il başkanlarının yanında bin kişiye yakın vatandaş dinledi.

MARDİN YENİ ANAYASAYI TARTIŞTI
MARDİN YENİ ANAYASAYI TARTIŞTI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2010 Cumartesi 17:01:03
Güncelleme :30 Ocak 2010 Cumartesi 19:02:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?