5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mardin yeni öğretim yılına sıkıntılı girdi

Türk Eğitim-Sen Mardin İl Temsilcisi Bahattin Biçer, kentte 2 bin 600'e yakın öğretmen açığı olduğunu belirterek, öğretmenlerin bölgede uzun süre kalmalarını sağlamak amacıyla ek ücret verilmesi gerektiğini kaydetti.


Biçer yaptığı yazılı açıklamada, yıllardır gündemi meşgul eden ve okulların açılmasına yakın tekrar kamuoyunda tartışılmaya başlanan öğretmen açığı sıkıntısına dikkat çekti. Mardin'de de 2 bin 600'e yakın öğretmen açığı olduğunu belirten Biçer, "Sokakta gezip atama bekleyen yüz binlerce öğretmenimiz var. 20 bin öğretmen ataması yapılmış olsa da yapılan bu atamaların yeterli olmadığı, her yıl emekli olan, ölen, kurum değiştiren yaklaşık 30 bin öğretmenin bulunduğu ortamda yapılan atamaların ameliyat olması gereken bir hastaya aspirin tedavisi uygulanması gibi olduğunu belirtmek istiyorum. İlimizin ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere birçok okul yapılıp, öğretmen ataması yapılmış olsa da bu öğretmenler büyükşehirlere ya da memleketlerine geri dnüyor. Öğretmenlerin uzun süre kalmalarını özendirmek amacıyla ek bir ücret verilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Ülkemizde öğretmen ve derslik açığı devam etmekte olup, bu durum kurumlar arasında gerekli organizasyonun sağlanarak bir devlet meselesi gibi ele alınması gerekmektedir" dedi.


Okullarda "eğitim çalışanı" olarak sınıflandırılan daktilograf, hizmetli, bekçi, müstahdem ve memurlardan oluşan yardımcı personel açığının da her yıl giderek arttığını ifade eden Biçer, şunları kaydetti:


"Binlerce öğrencisi bulunan okullarda bile bir tane hizmetli, memur ve güvenlik görevlisi bulmak imkansız. Yıllardır yardımcı personel alımı yapılmadığı için okul idarecileri, hizmetli ve memur ihtiyacını velilerden para toplayarak çözüyor. 25 bin dolayında yardımcı personel açığımız bulunmaktadır. Eğitim hizmetlerinin görünmez kahramanları olan memur ve hizmetliler ortalama 700 YTL maaşla, haftanın hemen her günü ek bir ücret almadan çalışmaktadırlar. Eğitim ordusunun yüzde 15'ine yakınını kapsayan hizmetli, şoför, bekçi, teknisyen, kaloriferci, memur ve üniversitelerdeki idari personel olmadan kaliteli bir eğitim vermek mümkün değildir."


Biçer, okulların hijyenik ve sağlıklı olması için yardımcı personel ihtiyacının acilen giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 15:32:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?