5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mardin'de 20 bin 729 sigortalı var

Mardin SSK İl Müdürü Havvvas Aktürk, kayıt dışılık ve sigortasız işçi çalıştırılmasının haksız rekabete yol açtığını belirterek, kayıt dışıyla mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Başbakanlığın Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi Genelgesi doğrultusunda kayıt dışılıkla mücadele, Mardin'de tüm hızıyla sürüyor. SSK İl Müdürlüğü, yapılan kontroller sayesinde SSK'ya kayıtlı işçi sayısını 17 bin 407'den 20 bin 729'e çıkarmayı başardı.

SSK İl Müdürü Havvas Aktürk, 2007 yılı sonuna kadar bu rakamın daha da artacağını belirterek, "SSK, Bağ-Kur, İş-Kur, sendika temsilcileri, bölge çalışanları ve maliyecilerden oluşan etkili bir komisyon kuruldu. Kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız. Başbakanlığın talimatı doğrultusunda çalışmalar aralıksız sürdürülecektir. Denetimler sırasında sahte sigortalı ve sahte işyeri sayısında önemli ölçüde artış olduğu ortaya çıkmıştır. Prim ödenmeden sigortalı olunmaz. İşçilerimizden, sigortalı olmakta kararlı olmalarını ve çalışmalarımızda bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Biz, hem işçi hem de işverenlerin hakkını korumak için varız. Bunun için kanunlarımız neyi emrediyorsa o yapılacak, dolayısıyla haksız rekabetin de önü alınmış
olacaktır" dedi.

Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren 5615 sayılı Teşvik Yasası'nın işverenlere önemli avantajlar sağladığını söyleyen Aktürk, "Bu yasa sayesinde işyerinde en az 10 sigortalı istihdam eden işverenlerin, ödemekle mükellef oldukları SSK primlerinin yüzde 80'ini Hazine ödüyor. Bir işveren eğer Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyetini sürdürüyorsa, çalıştırdığı işçilerin SSK prim bedellerinin tamamını Hazine karşılıyor. Bu uygulama, işveren için önemli bir avantajdır. Şu an itibariyle SSK'lı çalışanlar arasında 5084 ve 5350 sayılı Teşvik Yasaları'ndan faydalananlar da bulunuyor. Uygulanmasına başlanan yeni yasayla birlikte bu rakamın artış göstereceğine inanıyoruz. Bu arada işverenler hem kayıt dışı istihdamı önleme, hem de teşvik uygulamalarından istifade etme noktasında özverili olmalıdırlar" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 14:48:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat erdinç IP: 88.231.138.xxx Tarih : 29.09.2007 03:56:32

selam malesef sigortasızlıklık mardinde %90 ı yatmamakta yani yetkili kişilerin görevlerinin ihmali kisacası mardin bölgesi diyeyim bulunan bir çok iş yerinin sahipleri kendi aile bireylerini işyerlerinde sigorta yapıp kendilerini ihmal etmezken işçi haklarını yemekteler ve bir çok yerdede verilen cuzu maaşlarla çalışmaktalar kimselerinde konuşmamasının sebebi işlerinde olmamak içindir yetkili kişilerin gizli ekipler tarafında bütün işyerlerini gizlice denetledikten sonra tespit edilip haklarında işlem yapındığı zaman herkesin ssk yatırma zorumluluğu olur ben 2.5 senedir bir iş yerinde çalışmaktayım ve birgün sigortam yatmamaktadır bunların acılen yetkili kişilerin el koyup ihmal edenleri uyarıp cezalandırılması lazım