7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin'de 500 ev yıkılacak

Mardin Valiliği, Belediye ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile tarihi kent Mardin'de çirkin görüntü arz eden bütün betonarmeli binalar tek tek kademeli olarak yıkılacak.

Bu konuda bir açıklama yapan Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin Belediyesi sınırları içerisinde bulunan ve tarihi ve mimari değeri olan eski Mardin evlerinin yer aldığı 'Kentsel Yenileme-Restorasyon' alanında, alan bilgileri kapsamında TOKİ tarafından konut yapımı için çalışma başlattıklarını söyledi.

Valilik, belediye ve TOKİ işbirliğinde çarpık yapılaşma alanlarının ve tarihi yapılardaki mimari üsluba aykırı eklentilerin tasfiyesi ve temizlenmesinin Mardin tarihi için bir milat olacağını anlatan Başkan Pamukçu, tarihi yapıların restorasyonu sonucu çağdaş standartlarda kentsel bir alan oluşturulması çabası içerisinde olduklarını belirtti.

İlk etapta tespit ettikleri yaklaşık beş yüze yakın evin yıkılacağı müjdesini veren Başkan Pamukçu, "Bina sahiplerine Bayındırlık Bakanlığı tarafından tespit edilen raiç bedeller üzerinden ödemeleri yapılacaktır. Vatandaşlarımıza üç çeşit seçenek sunulacaktır. Bu konuda hak sahiplerini asla mağdur etmeyeceğiz. Valilik ve Belediye tarafından hak sahiplerine nakit, TOKİ'den daire veya arsa talep edilecektir veya başka talepleri varsa değerlendirmeye alınacaktır. Mardin Valiliği, Mardin Belediyesi ve TOKİ tarafından oluşturulan üç kişilik komisyon en az altı ay içerisinde kentsel yenileme alanını ve toplu konut alanının jeolojik, jeoteknik ve jeofizik zemin etüt işlemlerini tamamlayacaklardır" dedi.

TOKİ tarafından fizibilite analizi yapıldıktan sonra sonuca göre yeni bir protokol yapılarak mülkiyet devir işlemleri gerçekleştirileceğini söyleyen Başkan Pamukçu, "Bu çalışma Mardin'in geleceği için çok büyük anlam taşımaktadır. Gelecek kuşaklara güzelim mirası sorunsuz devretmek istiyoruz. Bu anlamlı çalışmanın benim dönemimde gerçekleştirilmesi ise ayrıca bana mutluluk vermektedir. Daha önceki zamanlarda turizme ve tarihimize ne kadar önem verdiğimi arz etmiştim. Bunları tek tek gerçekleştirmek bizleri daha da kamçılamaktadır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 18:46:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gazi mehmet şerif alökmen IP: 212.174.165.xxx Tarih : 9.04.2008 16:40:58

bu projenın cok guzel ve ılerısı için çok ıyı olacagına ınanıyorum bu projenın mardın ve mardın halkı ve gelecek nesıller ıcın cok guzel bır mıras olacaktır sayın valımıze ve beledıye baskanımıza bu projede basarılarının dewamını dılıyorum