29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Mardin'de Arapca Yayın Heyecanı

TRT’nin Avrupa Birliğine uyum yasaları kapsamında Arapça yayın yapması Mardin’de yaşayan Arap vatandaşları sevindirdi. TRT’nin Türkiye’de yaşayan vatandaşların günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerdeki ikinci televizyon yayınını Arapça olarak yaptı. Mardin’deki kahvehanelerde oyun oynayan Arap vatandaşları arapça yayının başlaması ile oyunlarını bırakıp televizyon karşısına geçtiler. Yarım saat süren yayın, saat 10.30’da TRT-3’de spiker Yasemin Pamukçu’nun anonsuyla başladı. "Kültürel Zenginliğimiz’’ adı altında yeni bir programın yayınına başladıklarını belirten Pamukçu, bu programların hafta içi hergün TRT-3’de saat 10.30’da değişik dil ve lehçelerde yapılacağını söyledi. Programda yurttan ve dünyadan haber özetleri, geleneklerle ilgili belgesellere yer verilirken program aralarında Arapça müzik parçalarına yer verildi.

Mardin Cumhuriyet Meydanında bulunan Karataş Kırathanesinde Arapça yayını seyreden Mardinli vatandaşlar TRT’nin Arapça dilinde yayın yapmasını çok anlamlı bulduğunu ve programın sürekli olarak devam etmesi gerektiğini söylediler. Boş zamanlarını kırathanede geçiren Mardinli Mahmut Kardaş (55) ,"TRT’nin Arapça yayınından önce biz zaten diğer ülkelerin arap kanallarını seyrediyorduk. bundan sonra artık TRT’yi seyredeceğiz."dedi. Mardin’inin Suriye ve Irak ülkeleri ile komşu olması ve Mardin’de yaşayan Arap asıllı vatandaşların çok olmasından dolayı yıllardır Mardin’de her zaman ve her yerde Arapça’nın konuşulduğunu söyleyen Mardinli Arap vatandaşı Müslim Kaplan "TRT’nin Arapça olsun Kürtçe olsun veya diğer dillerde yayın yapması bizim açımızdan sorun değil bir zenginlik olur." ifadesini kullandı. Maydan Kıraathanesi sahibi Abdullah Demir arapça yayın üzerine "Müşterilerimin çoğu Arap asıllı olduğu için burada her zaman Suriye ve Irak’ın Arap kanallarını seyrediyorduk.Bundan sonra TRT’yi seyredeceğiz."dedi. Programın kısa olmasından yakınan Mardinli hamal Raşit Kovancı "TRT’nin yaptığı arapça yayın çok güzeldi ama çok da kısaydı. Bu programın en az iki üç saat olmasını istiyorum."dedi. Bu arada Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu da uygulamayı ’devletin takdiri’ olarak nitelendirirken "İnsanlar, İngilizce şarkı dinliyorsa, Arapça ya da Kürtçe de dinleyebilmeli."dedi. Kızıltepe’den Hasan Aslan da, uygulamayı sevinçle karşıladığını belirtirken bu tür programların kısıtlı omamasını ve her dilde yapılmasını söyledi.

TRT’nin yaptığı farklı dillerdeki yayınların Mardin’de yüzyıllardır kardeşlik içinde yaşıyan Türk, Arap, Kürt olan farklı din ve dillere mensub insanların birbirilerine olan hoşgörüşünü artıracağını söyleyen Mobilyacı Abdulbaki Ertaş(26) "İnşallah bu programların devamı gelir."dedi.
MADRİD-(İHA)
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2004 Salı 12:35:55
Güncelleme :15 Haziran 2004 Salı 12:43:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?