3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Mardin'de eğitime destek toplantısı

Mardin'de, "Eğitime Yüzde 100 Destek", "Ulusal Eğitime Destek" ve "Haydi Kızlar Okula" kampanyaları kapsamında çeşitli kamu kurum amirleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. 

Mardin'in OKS ve ÖSS'de Türkiye genelinde sonuncu olan iller arasında yer almasının masaya yatırıldığı geniş kapsamlı toplantıya, Vali Mehmet Kılıçlar ve eşi Arzu Kılıçlar'ın yanı sıra ildeki işadamları, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti il başkanları katıldı. Kentteki eğitim durumu hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Kemal Kızılkaya'dan sonra kürsüye gelen Vali Kılıçlar, eğitimdeki başarısızlığın en ince ayrıntısına kadar araştırıldığını ve 2007 eğitim-öğretim yılında bir daha bu başarısızlığı yaşamak istemediklerini söyledi. İl genelinde öncelikli hedeflerinin okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması olduğunu ifade eden Vali Kılıçlar, bölgede 6-10 yaş arasındaki çocukların evde aile içinde Arapça, Kürtçe ve Süryanice konuştuklarını ve Türkçe'yi okulda öğrendikleri için sorun yaşadıklarını, bu sorunu da okul öncesi okullara verecekleri ağırlıkla çözeceklerini kaydetti. 

Vali Kılıçlar, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında il genelinde 3-6 yaş grubu arasındaki okullaşma oranının çok düşük olduğunu belirterek, "Öncelikli hedeflerimiz arasında okul öncesi eğitimin ivedilikle yaygınlaştırılması ve sayısal olarak artışının sağlanması yer almaktadır. Bu nedenle gerek anaokulu ve gerekse ana sınıfı açılması konusundaki çabalarımız önümüzdeki eğitim-öğretim yılında da öncelikli hedefimizdir. Yine bu kapsamda eğitim-öğretim yılında sürdürdüğümüz Ulusal Eğitime Destek Kampanyası ile ilimizin her yerindeki okuma-yazma bilmeyen insanlarımıza ulaşılmıştır. Bu çalışmalara devam edilecektir. Bugüne kadar bin 537 okuma-yazma kursu sayesinde 27 bin 962'si bayan olmak üzere 45 bin 454 kişi okur yazar oldu. Yine bu anlamda 2 bin 369 mesleki kursta, 28 bin 954'ü bayan olmak üzere 52 bin 479 kişi sertifika almıştır. Haydi Kızlar Okula Kampanyası kapsamında 7 bin 309'ü kız olmak üzere 11 bin 428 öğrenciyi okula kazandırdık. Yine Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası konusundaki çalışmalarımız önümüzdeki eğitim-öğretim yılı içerisinde de sürecektir" dedi. 

Yürütülen kampanyalara rağmen bir türlü elde edilemeyen başarı için sadece Mardin genelinde başlatacakları bir kampanyayla hedefe varmayı düşündüklerini kaydeden Vali Kılıçlar, gerek resmi kurumlar, gerek işadamları, gerek sivil toplum örgütleri ve gerekse velilerin bu konuda kendileriyle omuz omuza dayanışma içinde hareket etmelerini istedi. İl genelinde bin 700 öğretmen açığı ve 2 bin dersliğe ihtiyaç duyduklarını aktaran Vali Kılıçlar, başarısızlığın araç gereç ve imkan eksikliğinden kaynaklanmadığını, en az imkana sahip Dargeçit İlçesi'nin en fazla üniversiteye öğrenci kazandırma başarısını gösterdiğini söyledi. 

Vali Mehmet Kılıçlar'ın eşi Arzu Kılıçlar ise, il genelindeki eğitim seviyesini yükseltmek için daha etkili ve geniş katılımlı bir toplantıya karar verdiklerini ifade etti. 

Toplantıda katılımcılar, eğitimin önemine değinerek, en kısa zaman içinde bu sorunların çözüme kavuşması gerektiğini dile getirdi. Toplantıda ayrıca, pazar günü geniş katılımlı bir yemek düzenlenerek, Mardinliler'den eğitim yararına destek istenmesine karar verildi. İstanbul'daki Mardinli işadamları, bürokrat ve idarecilerin katılacağı bir gecenin organize edilmesi de kararlaştırıldı. Pazar günü Erdoba Tesisleri'nde verilecek yemek için davetiye hazırlanacağı belirtilerek, tüm katılımcıların ilgili kurumlarla koordineli bir biçimde davetiye karşılığı nakdi yardımda bulunmaları istendi.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2006 Perşembe 17:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?