3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Mardin'de hasta hakları uygulamaları

Mardin'de 2005 yılının sonlarında hizmete açılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, hasta haklarını korumak için başlattığı çalışmalarda verim almaya başladı. 

Hasta Hakları Kurulu Başkanı Dr. Adem Özden, "Hasta hakları uygulamalarındaki amaç, kurum ve çalışan odaklı sağlık hizmeti sunumu yaklaşımından, hasta odaklı, katılımcı sağlık hizmetine dönüşümdür. Hasta hakları uygulamalarıyla hak ihlaline uğrayan veya uğraması muhtemel olan tüm hastalar ve yakınları korunmuş, sağlık hizmetlerine ilişkin beklentileri belirli ölçüde karşılanmış, kendilerini değerli hissetmeleri sağlanmış olacaktır. Burada en büyük görev sağlık çalışanlarına düşüyor. Yüzlerce yabancı terimin ortada dolaştığı ve birçok değişik sürecin yaşandığı sağlık hizmetlerinde hasta ve yakının mağdur duruma düşmemesi için sağlık kuruluşlarında kendimize, eşimize, kardeşimize, annemize, babamıza nasıl davranılmasını istiyorsak biz de öyle davranmalıyız" dedi. Dr. Özden, hastaların, haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü başvuru, şikayet ve dava hakkını kullanmaya hakkı olduğunu da ifade etti. 

2005 yılının son 1 ayında hastanelerine 11 hastanın hak ihlali gerekçesiyle başvurduğunu belirten hasta hakları birim sorumlusu Sibel Yalaza ise, hastanelerinde yaptıkları düzenlemelerle bu sayının 2006 yılında büyük bir düşüşe geçtiğini söyledi. 

2006 yılında sadece 43 hastanın birimlerine başvurduğunu ifade eden Yalaza, bu başvurulardan 17'sini kurula sevk ederken, 26 başvuru için ise yerinde çözüm uygulamasına geçtiklerini anlatarak, hastanede toplam kalite anlayışının oturtulmasıyla bütün sorunların bir bir çözüldüğünü kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 12:12:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?