29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Mardin'de Paskalya coşkusu

Mardin'de yaşayan Süryaniler yeniden doğuş anlamında gelen paskalya bayramlarını, Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ve yaklaşık 3 saat süren ayinle kutladılar.
Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayini, Oxfordlu Metropolit Salibe Özmen ve Papaz Gabriyel Akyüz birlikte yönetti. Ayinde Süryanilerin ailece bayrama katıldıkları ve en güzel giysilerini giydikleri gözlendi. Ayin boyunca korolar Arapça, Süryanice ve Türkçe ilahiler okudular. Ayinde Suriye'nin başkenti Şam'dan özel olarak getirilen ve 41 çeşit baharattan yapıldığı söylenen özel tütsüler gümüş tütsülükler içinde yakılarak, ayine katılınlar takdis edildi. 50 günden beri oruç tutan ve hayvani gıda almayan Süryaniler, ayin sonunda küçük parçalara bölünmüş ve şaraba banılmış ekmek ile oruçlarını açtılar. Ayine katılan Süryaniler, sıra ile metropolitin elinde tuttuğu altın Asa ve haçı öperek ibadetlerini sürdürdüler.
Ayine Müslüman bayan ve erkekler de katıldı.Ayin sonunda Müslüman kızlar Hıristiyan kızlarla birlikte mum yakıp dilek diledi. Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen törene Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, eşi Sebahat Koçaklar, Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez, AK Parti Milletvekili Nihat Eri, Belediye Başkanı Metin Pumukçu, Müftü Celal Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı. Vali Koçaklar, gönderdiği bayram mesajında, "Müslümanlarla aynı gelenek ve değerleri ve şanlı bir tarihi paylaşan gayrimüslim vatandaşlar Türk toplumunun ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Türk toplumu bu dinsel ve kültürel zenginlik ve dayanışma içerisinde geleceğe kararlılıkla yürümeye devam edecektir. Paskalya bayramının Süryani vatandaşlarımıza ve tüm insanlığa huzur ve mutluluk getirmesini dilerim" dedi.
Metropolit Salibe Özmen ise, paskalyanın, ölümün yenildiğinin müjdecisi olduğunu belirterek, "Doğa baharla birlikte dirilip tüm renklerini açığa vuruyorsa, bugün kutladığımız paskalya bizim coşkumuzun açığa çıktığı bir andır. Bayramın mesajı umuttur, sevgidir, barıştır, huzurdur. Yanı başımızda huzursuz yaşayan, umutsuz yaşayan, çaresiz yaşayan insanlar vardır. Onlarada huzur ve barış diliyorum" dedi.
Törende Vali M.Temel Koçaklar, Milletvekilleri Süleyman Bölünmez ve Nihat Eri ile Belediye Başkanı Metin Pamukçu yumurta tokuşturdu.
MARDİN - İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2004 Pazar 15:09:42
Güncelleme :12 Nisan 2004 Pazartesi 00:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?