29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Mardin'de sosyal riski azaltma çalışmaları devam ediyor

Mardin’de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali M. Temel Koçaklar, projenin eğitim ve sağlık alanındaki desteğini kapsayan Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) için bugüne kadar 7 bin 500 ailenin müracaat ettiğini söyledi.

500 milyon doları Dünya Bankası destekli olmak üzere toplam 630 milyon dolarlık projenin müracaatlarının halen devam ettiğini kaydeden Koçaklar, bu sayının daha da artacağını söyledi. Başvuruda bulunan 7 bin 500 aileden 5 bin ailenin yardım almaya hakkazandığını ve 2 bin 500 ailenin ise geçici kabulünün yapıldığını ifade eden Vali Koçaklar, geçici kabulü yapılan ailelerin verdikleri beyanların, yapılacak olan inceleme sonucunda doğru olduğunun tespiti halinde kesin kayıtların yapılacağını belirtti. Vatandaşlardan çocuklarını, eğitim masraflarını düşünmeden, kız erkek ayrımı yapmadan okula göndermelerini isteyen Koçaklar, "Kesin kabulü yapılan 5 bin aile, ilköğretimde okuyan kız çocukları için ayda 20, erkek öğrenciler için de 16 milyon 500 bin lira alacak. Ayrıca, ailelere ortaöğretimde okuyan kız çocukları için 35 ve erkek öğrenciler içinse 25 milyon lira aylık yardım verilecek" dedi.

Proje ile daha sağlıklı bir nesil yetiştirilmesini hedeflediklerini kaydeden Vali Koçaklar, bebek ölümlerinin büyük ölçüde azalacağını vurguladı. Proje çerçevesinde dar gelirli ailelerin 0-6 yaş arasındaki çocuklarına, okul öncesi temel sağlık hizmetlerinden faydalanmaları kaydıyla nakit para yardımı yapılacağını açıklayan Koçaklar, "Şartlı Nakit Transferi uygulamasının temel hedefini, ekonomik koşullar nedeniyle düzenli sağlık kontrollerinden yararlanamayan, nüfusun en yoksul yüzde 6’lık bölümünü kapsayan aileler oluşturuyor. Bu ailelerde, 0-6 yaş grubu çocukların koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmaları, anne adaylarının güvenli annelik yaklaşımıyla doğum öncesi dönemde düzenli ve periyodik olarak izlenmesi, gebelik risklerinin önlenmesi, aşılarının yapılması ve doğumun sağlık kuruluşunda güvenli koşullarda yapılması sağlanacak. Bugüne kadar ŞNT kapsamında bin 933 çocuğa sağlık yardımı yapıldı" şeklinde konuştu.

iha-mardin
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 14:15:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?