8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Mardin'e kültür parkı

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Süryanilerin kutsal mekanı Mor Yakup Kilisesi ile Hazreti Zeynelabidin Camii ortak avlu içine alınarak Kültür ve İnanç Parkı’na dönüştürülecek.

İlçedeki Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin yüzyıllarca inançlara karşılıklı saygı çerçevesinde birlikte yaşadıklarını söyleyen Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesiyle ilçe tarihine yaraşır bir sembol oluşturacağız" dedi.

Mor Yakup Kilisesi, Süryani azizlerinden Mor Yakup tarafından MS0 313 yılında kurulmuştu. Daha sonra yapının giriş kapısı Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazide kaldı. Mardin Müzesi yetkilileri sekiz yıldır, Mor Yakup Kilisesi ve tarihi Nusaybin Okulu’nda arkeolojik araştırma yapıyor. Elde edilen kalıntılar Mardin ve Gaziantep müzelerinde korunuyor. Mardin Müzesi’nden ikisi arkeolog 36 kişilik ekibin geçen hafta başlattığı 2008 kazılarının üç ay sürmesi planlandı. Kaymakam Gemici kazı yapılması için gerekli şartları önceden hazırladıklarını, kilisenin etrafının telle koruma altına alındığını, bahçede yaşayan aileleri başka konutlara yerleştirerek yardımda bulunduklarını söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 13:28:26
Güncelleme :8 Eylül 2008 Pazartesi 17:30:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?