4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Mardin'i bekleyen büyük tehlike!

Bingöl depremi sonucu Mardin’deki Kırgız Tepesi’nde oluşan çatlaklarla bölünen toprak kütleleri, her geçen gün yerleşim alanındaki binalara yaklaşarak büyük tehlike oluşturuyor.

Depremin etkisiyle her geçen gün yerleşim alanına doğru kayan toprak kütlelerinin dünden bu yana 4 santimetre ilerlediğini iddia eden vatandaşlar, çalışmaların yavaş ilerlemesine tepki gösterdiler.

İkinci bir Sivas olayının Mardin’de olabileceği iddia eden vatandaşlar, olası bir toprak kayması sebebiyle tedirgin durumda. 32 dairelik Çavuşoğlu Apartmanı’nın Yöneticisi Abdurrahman Yön, Sivas’ın Koyunhisar İlçesi’nde meydana gelen heyelandan dolayı 21 evin toprak altında kaldığını, 17 kişinin ise hala kayıp olduğunu hatırlatarak, önlem alınmadığı takdirde aynı olayın Mardin’de de olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Yön, yerel ve ulusal medyanın 5 günden bu yana tehlikeyi göz önüne sermesiyle Mardin Valisi ve Belediye Başkanı’nın tehlikenin farkına vararak, olay yerinde inceleme yaptığını, fakat buna rağmen herhangi bir çalışmanın yapılmadığını öne sürdü.

Binaları boşaltma kararı alındığını hatırlatan Yön, "Ama bu binalarda insanlar kalıyor. Bu insanların da bir suçu yok, can güvenlikleri tehlikede. Bu insanlar nereye gidecekler? Onlara çadır kurulacağı söylendi. Ama nerede çadırlar? Türkiye’de bir kuraldır; kıyamet koptuktan sonra devlet seferber olur. O zaman ancak bütün hafriyat araçları müdahale eder. Yani bizim de Sivas’ın durumuna düşmemiz lazım ki, devlet bize bir an önce acil olarak müdahale etsin. O zaman da zaten enkazımızı kaldıracak. Şu anda çalışmalar çok yavaş yürütülüyor. Apartman sakinleri olarak işlemlerin yavaş işlemesinden şikayetçiyiz. Dünden beri 4 santimetrelik bir kayma olmuş. 1-2 aracın, kepçenin yapacağı iş değil bu. Karayollarından köy hizmetlerine, belediyeden valiliğe kadar seferberlik ilan edilerek çalışmaların yürütülmesi lazım. Beton duvar, dünden beri 4 santimetre daha yaklaşarak, 2 metre uzaklıktaki binaya tamamıyla yapıştı. Acil önlem alınması gerekiyor" dedi.

Öte yandan, Olay yerinde incelemelerde bulunmak üzere Ankara Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen heyet, ilginç saptamalarda bulundu. Heyet Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Mustafa Aktal, heyelan bölgesinde Belediye Fen İşleri Müdürü İsmail Uğurlu ve Bayındırlık İnşaat Mühendisi Halil Köse’den bilgi aldı. Tehlike bölgesindeki alanın imara yasak ve heyelan bölgesi olarak ilan edilmesine rağmen, belediyenin yapılaşmaya 1974 yılından bu yana izin verdiği ortaya çıktı. Heyelan bölgesine kurulan binaların son katlarının da kaçak olduğu ve tehlikenin oluşmasındaki büyük etken olan bilinçsiz hafriyat yapılmasının da belediye tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu ise, bölgede heyelanın yıllardan beri var olduğunu ve imar izninin yıllar önceki belediye döneminde verildiğini söyledi. Teknik heyetin tutacağı raporlar çerçevesinde gerekli önlemlerin Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Mardin Valisi Temel Koçaklar ve Belediye Başkanı Metin Pamukç

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 20:53:43
Güncelleme :19 Mart 2005 Cumartesi 19:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?