3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Mardin'in çöpleri kadrolu eşeklere emanet

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Projesi’ne aday şehir olarak gösterilen Mardin’de, günübirlik toplanan çöpleri toplama merkezlerine kadrolu eşekler taşıyor.

1000 rakımlık Kırgız Tepesi’nde kurulan Mardin’in, sokaklarının dar ve merdivenli olması nedeniyle tarih boyunca şehir içi ulaşım da dahil olmak üzere bütün nakliye işlemleri eşeklerin sırtında yapılıyor.

Çöp araçlarının, Mardin’in dar ve merdivenli sokaklarına girememesi sonucu belediyenin kadrosuna dahil edilen eşekler, her sabah evlerin önündeki çöpleri toplayarak merkeze naklediyor. Eşekler, 3 yaşında işe alınıyor ve 15 yıllık iş gücünün ardından doğaya bırakılıyor.

Mardin Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü İbrahim Aytaç, günde ortalama 8 saat çöp toplayarak, dar, inişli-çıkışlı sokaklarda yürüyen eşeklerin Mardin için büyük bir nimet olduğunu belirterek, "Tarihi Mardin şehrinin dar sokaklarına çöp arabaları giremediği için, Mardin kurulduğu günden beri çöp yükü onların sırtında. Her gün 46 eşek, tarihi turizm şehrimizin toplam 16 mahallesini görevli 40 işçimizle birlikte geziyor ve kapı önlerindeki çöpleri toplayarak, şehrimizin temizliğini yapıyor. Kadrolu eşeklerimiz; dar, uzun ve inişli-çıkışlı sokak ve caddelerden yürüyerek, günde 10 kilometre yol kat ediyorlar" dedi.

Belediyenin kadrolu 46 eşeğinin bakıcılığını yapan Şehmus Aras (36), eşeklerin günde toplam 80 kilo arpa, 50 kilo saman ve 1 ton su tükettiğini belirterek, her ay veteriner hekim kontrolünden geçirildiklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 16:27:45
Güncelleme :14 Mayıs 2005 Cumartesi 15:24:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?