7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin'in kurtuluşu törenlerle kutlandı

Mardin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Törene katılan Gazi Muharipler Derneği üyesi 78 yaşındaki Kore gazisi Kemal Yertüm ilerleyen yaşı nedeniyle bir sandalye getirilerek protokolde oturtuldu.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Metin Pamukçu, ''Medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihi kent mardin tarih boyunca vatanın bir parçası olmuş ebediyete kadar böyle kalacaktır'' dedi.

Mardin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıl dönümü törenleri Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başladı. Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan kutlama töreninde saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Kutlama törenine Mardin Vali Yardımcısı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Tugay Komutanı Tuğgeneral Tayyar Süngü ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sabahın erken saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'na gelen Gazi ve Muharipler Derneği üyesi 78 yaşındaki Kore gazisi Kemal Yertüm ilerleyen yaşı nedeniyle bir sandalye getirilerek protokolde oturtuldu. Kutlamalara Yenişehir semtinde bulunan Hükümet Konağı önünde devam edildi. Hükümet konağı önünde sürdürülen kutlamalar kapsamında öğrenciler günün anlamına uygun şiirler okudu. Belediye Başkanı Metin Pamukçu, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Pamukçu konuşmasında, geçmişi aydınlık tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihi kentin, tarih boyunca vatanın bir parçası olduğunu ebediyete kadar da böyle kalacağını söyledi. Gizli anlaşmalarla Anadolu ve Trakya'yı paylaşanların Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzaladığını vurgulayan Başkan Pamukçu, "Bu antlaşma ateşkesten ziyade bir teslim alma ve teslim olma antlaşmasıydı. İngilizler şehri teslim alamayacaklarını anlayınca, Fransızlar Mardin'i işgal etmeye kalkışmışlar, Fransız komutan Norman, iki subay ile ve kaleye çekilmek üzere yanına aldığı bayrak ile hükümet konağında şehri teslim alma düşüncesini dillendirmekle yetinmek zorunda kaldı" şeklinde konuştu.

Mardin'i alıp Diyarbakır'a yönelmeyi düşünen Fransızların karşılaştıkları mukavemet karşısında bu niyetlerinden vazgeçtiğini ifade eden Pamukçu, "Bütün dünya bilsin ki istiklal ve cumhuriyetimize, halkımızın birlik ve bütünlüğüne, vatanın bölünmez bütünlüğüne, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelecek her türlü tehdit 21 Kasım 1919'da olduğu gibi bugün de karşılarında kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'ni bulacaktır" şeklinde devam etti.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen erkeklerde 3 bin metre ve kızlarda bin 500 metre koşuda dereceye giren öğrencilere cumhuriyet altını ve madalya ile çeşitli hediyeler verildi. Koşuda erkeklerde Osman Sevgi birinci, Gazi Tanış ikinci, Gaybi Sümer ise üçüncü oldu. Kızlar bin 500 metre koşuda ise Nursen Tutaşı birinci, Sidar Diken ikinci ve Derya Burak üçüncü oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 15:40:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?