7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin'in yeni okulu

Birlemiş Millletler teşkilatı UNICEF tarafından Türkiye'deki derslik ve okul eksikliğine çözüm bulmak amacıyla başlatılan 'Okul Ekliyoruz' kampanyası kapsamında Mardin'de yaptırılan okul, eğitim öğretime başladı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Işıklı köyünde yaptırılan okulun açılışını UNICEF Türkiye Temsilcisi Lila Pieters, UNICEF İyi Niyet Elçisi Ayşe Kulin, okulun yapımında katkısı olan Belgin Aral ve Kızıltepe Kaymakamı Fecri Fikret Çelik birlikte gerçekleştirdi. Suriye'ye komşu sınır köyü olan Işıklı'da Lila Pieters ve beraberindekiler, köylülerle bir süre sohbet edip çocukların sorunlarını dinlediler.

Genpa, Global Yatırım ve iş kadını Belgin Aral'ın yapımını üstlendiği 5 derslikli prefabrik yapı Işıklı İlköğretim Okulu'nda öğrencilere kırtasiye dağıtımını yapan UNICEF Türkiye Temsilcisi Lila Pieters, köylülerden kız çocuklarını okula göndermelerini istedi. Köylülerle tercümanı aracılığı ile konuşan Pieters, "Her yıl bu köyü ziyaret edeceğim. Bir sonraki gelişimde bu okulun öğrenci sayısı kadar kız öğrencileri de görmek istiyorum. Ben nasıl İngiltere'den buraya sizin yardımınıza geldiysem siz de kızlarınızı okutun ki başka insanların yardımlarına koşsunlar" dedi.

Öğrencilerle sohbet eden Yazar Ayşe Kulin, "UNICEF Türkiye Milli Komitesi'nin geçtiğimiz yıl 23 Nisan 2007 tarihinden itibaren eğitimdeki engellerden biri olan derslik ve okul eksikliğine çözüm bulmak amacıyla başlattığı 'Okul Ekliyoruz' kampanyasını sürdürüyoruz. İki gündür bölgede okul açılışları gerçekleştiriyoruz. Bu gibi okulların ve dersliklerin artması için UNICEF yetkilileri ve hayırseverlerle okul yaptırma çabalarımız artarak sürecektir" diye konuştu.

Köylerine 70 yıl aradan sonra ilk defa bir okul yaptırıldığını söyleyen köylülerden Avat Ay ise, "Bu köye 70 yıl aradan sonra ilk kez okul yaptırıldı. Bütün çocuklarımızı komşu köy ve akrabalarımızın yanında okutuyorduk. Bundan sonra ay yıldızlı bayrağımızın altında çocuklarımızı okutacağımız için çok sevinçliyiz" şeklinde konuştu.

Avat Ay, köylerinde okul bulunmadığı için 40 yaşın üstünde ilk okul mezunu hiç kimsenin bulunmadığını belirterek 40 yaşın altındakilerin ise ilkokulu ehliyet alabilmek için ya dışardan ya da civar köylere gidip bitirebildiklerini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 13:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?