7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardin'in yükü hamalların sırtında

Mardin'de dar sokakların çokluğu ve yüksek merdivenler nedeniyle vatandaşlar, yüklerini hala eşekler üzerinde taşımak zorunda kalıyor.

Tarihi kentte sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle tarih boyunca şehir içi ulaşım da dahil olmak üzere tüm nakliye işleri eşek ve hamalların sırtında yapılıyor.

1085 rakımlı bir tepe üzerinde kurulan Mardin'de dar sokaklardan geçemeyen araçların yerine eşekler ve hamallar tercih ediliyor. Labirenti andıran ara sokaklarda her şey insan gücü veya eşek-katır türü hayvanlarla yapılıyor. Çarşıda ve pazarda yapılan alışverişten eve sipariş edilen LPG tüpüne kadar yükler, eşek ve katırlarla ya da insan gücüyle taşınırken Mardin Belediyesi bile Mardin sokaklarının doğal yapısı gereği çöpleri eşeklerin sırtında topluyor.

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Kurtuluş, tarihi kentin tepede kurulması, dar yolları ve yüksek merdivenleri nedeniyle vatandaşların, yükünü hala eşeklerle taşıdığını belirterek, vatandaşların yükünü eşeklerin sırtında taşımasının bile Mardin'e ayrı bir özellik kazandırdığını söyledi.

Mardin'de yaşamın her alanında eşeklerin kullanıldığını anlatan Kurtuluş, "Mardin'in çöpünü bile 100 yıldan beri belediyenin eşekleri temizliyor. Çarşı pazarda alışveriş yaptığımız zaman çoğu kez yükümüzü eve götürmek için eşekleri tercih ediyoruz. Hem ucuz taşıyorlar hem de yükü hasarsız ve zamanında eve teslim ediyorlar" dedi.

25 yıldır eşeğinin sırtından ekmek parası kazandığını belirten Şerafettin Demir ise bahar aylarında işlerinin daha çok açıldığını söyledi. Vatandaşların yüklerini eve götürmek için eşekleri tercih ettiğini ifade eden Demir, "Günde ortalama 5-6 sefer yapıyoruz. Çocuklarımın nafakasını emektar eşeğimin sırtından kazanıyorum. Benim gibi daha birçok arkadaşım ekmeğini bu yoldan kazanıyor" diye konuştu.

Bu arada, Mardin'de binin üzerinde eşek bulunduğu belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 17:41:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?