5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mardinli çiftçilere eğitim semineri

Midyat ilçesinde, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü (AFAE) tarafından antepfıstığı yetiştiriciliği konusunda çiftçilere eğitim semineri verildi. 

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen "GAP Bölgesinde Antepfıstığı Üretiminde Verim ve Kalitenin Arttırılması" projesi kapsamında düzenlenen seminer, Hükümet Konağı toplantı salonunda yapıldı. Midyat Ziraat Odası Başkanlığı'nın daveti üzerine yapılan eğitim seminerinde AFAE Müdürü Selim Arpacı, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Halit Seyfettin Atlı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Serpil Karadağ tarafından çiftçiler bilgilendirildi. Midyat Ziraat Odası Başkanı M. Beşir Evsen, Tarım Müdürü Sabahattin Ayyıldız ve Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsa Kurnaz da çiftçilerle birlikte semineri izledi. 

AFAE Müdürü Arpacı, seminerde antepfıstığı yetiştiriciliği, bahçe tesisi, tüplü fidan dikimi, fıstık çeşitleri, aşılama, bakımı, budama, toprak analizi, gübreleme konularında çiftçileri bilgilendirdi. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin antepfıstığı yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olduğunu belirten Arpacı, "İlk kez kültüre alınan yer olmasının yanında, sahip olduğu kendine özgü ekolojik özellikleri nedeniyle bu meyve türünün başarılı bir şekilde yetişmesine ve yayılmasına olanak sağlanmıştır" dedi. 

Antepfıstığının Güneydoğu Anadolu'nun kayalık, taşlık, besin elementlerince yoksul ve kireçli topraklarda da yetiştirilebilmekte olduğuna dikkat çeken Arpacı, çiftçilere her türlü bilgi ve desteğin AFAE Müdürlüğü'nce verileceğini kaydetti. 

Seminere katılan çiftçilere, slayt gösterimiyle bilgi verildikten sonra el broşürü ve şapka hediye edildi. Daha sonra uygulamalı olarak bir bahçede ağaç budama tekniği yapıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2007 Perşembe 11:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?