29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Mardinli mimarlardan Bakan Mumcu'ya çağrı

Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi konumundaki Mardin’i, son 2 yıl içerisinde Başbakan’ın ve birçok bakanın ziyaret ettiğini belirten Yılmaz Altındağ, şehrin tarihi ve kültürel mirasını korumak için elbirliği içinde çalışılması gerektiğini söyledi.

Tarihi yapısı ile UNESCO’ya aday kentlerden biri olan Mardin’i son beş yıl içerisinde hiçbir Kültür ve Turizm Bakanı’nın ziyaret etmemesine, Türkiye Mimarlar Odası Mardin Şubesi Başkanı Yılmaz Altındağ, düzenlediği basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Kültür Bakanlığı’nın Mardin’e UNESCO yolu dahil olmak üzere tarihi mekanların restorasyonu ve gün ışığına çıkarılması konusunda hiçbir destek ve yardımda bulunmamasına anlam veremediğini ifade eden Yılmaz Altındağ, "Mardin başta olmak üzere, tüm Türkiye ve dünyada var olan kültürel mirasın yaşatılması gerekir.

Mardinliler’in, kendi kentlerinin kültürünü tanıtması sağlanmalı. Dünya kültür mirasına aday bir kente, dünyanın her yerinden milyonlarca ziyaretçi gelmesine rağmen Kültür Bakanlığı, Mardin’e gerekli ilgiyi göstermemektedir" şeklinde konuştu.

Mardin’in ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Altındağ, "Şehrin koruma planları 1970’li yıllarda yapıldı, ancak tarihi doku korunamadı. Daha çok zedelendi. Şehrin imar planları, kent görülmeden çizildiği için cezasını vatandaşlar çekiyor. Mardin’in yeni semtlerinde çarpık yapılaşma meydana geldi" diye konuştu.

Türkiye’de 3 bin belediyenin hiçbirinde mimar çalıştırılmadığına dikkat çeken Altındağ, Mardin Belediyesi’nin de bu belediyeler arasında bulunduğunu belirtti.

iha-mardin
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 14:13:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?