29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Mardinli Suryaniler Noel'e hazırlanıyor

Hz. İsa’nın doğum gününü ifade eden ve Hıristiyan aleminde Doğuş (Paskalya) Bayramı olarak kutlanan Noel için, Mardin’in tarihi Kırklar Kilisesi’nde görkemli bir tören düzenleneceği açıklandı.

Mardin’deki Süryani cemaati, yaklaşan Noel Bayramı için kutlama hazırlıklarına başladı. 569 tarihinde Mardin’de inşa edilen tarihi Kırklar Kilisesi’nde yapılacak ayin töreni, sabahın erken saatlerinde Papaz Gabriel Akyüz’ün oluşturacağı koro ile start alacak. Akyüz, ayin töreninde Hz. İsa’nın doğuşu olan Noel için Kilise içinde ateş yakacak ve bu ateşi davetlilerin arasında gezdirecek. Noel dolayısıyla yapılacak ayin törenine Süryani vatandaşların yanı sıra, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, Belediye Başkanı Metin Pamukçu ve İl Müftüsü Celal Yıldız’ın da katılacağı, ayin töreninin ardından tebriklerin kabulünde bulunacakları bildirildi.

Paskalya Bayramı kutlamasında, Suriye’den getirilen özel kokulu ’tütsü’, gümüş tütsülükler içinde yakılarak ayine katılanlara kutsanacak. Paskalya öncesi baştan aşağı yıkanan Kırklar Kilisesi, şimdiden kutlamalara hazır hale getirilirken, Türkiye’de yaşayan azınlıklardan olan Süryaniler’in sözcüsü durumundaki Papaz Gabriel Akyüz, Bayram’ın yaklaşması dolayısıyla büyük sevinç yaşadığını söyledi. Akyüz, "25 Aralık, bizim için çifte bayram olacak, çünkü her yıl kutladığımız Hz. İsa’nın doğumu gibi, Türkiye’nin AB’ye girmesi için müzakere tarihi alması da bizim için bir bayramdı. Paskalya’da ikisini birlikte kutlayacağız" dedi.

Mardin-iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 12:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?