7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Mardinliler yağmur duasına çıktı

Mardin'e bağlı köylerde vatandaşlar, kuraklık olmaması için yağmur duasına çıktı.


Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapmasında yer alan illerde son 46 gündür yağış olmaması üzerine köy camilerinde ve tarlalarda yağmur duası başlatıldı.

Hububat ekimi yapan Mardinli çiftçiler son 46 gündür bölgeye tek damla yağmurun düşmemesi nedeniyle kuraklık korkusu yaşıyor. Mardin merkeze bağlı Ortaköy'de kuraklıktan korkan köylüler, köy imamı Sebahattin Sancar ile birlikte yağmur duasına çıktı. Köylülerle birlikte ekili alanlara giden imam Sancar, yağış olması ve ekili alanların kurumaması için yağmur duası okudu.

Birkaç güne kadar yağmur yağmaması durumunda, ekili ürünlerin tümünün heba olmasından korkan köylüler uzun süre yağmur duası etti. Yağmur duasında günahsız oldukları gerekçesi ile çocuklar ön plana çıkarılırken tarlalarda susuzluktan dolayı açılan yarıklar ise dikkat çekti.


Çiftçiler ve arazi sahibi köylülerle birlikte yağmur yağması ve kuraklık ile kıtlık felaketinin yaşanmaması için duaya çıktıklarını anlatan köyün imamı Sebahattin Sancar, "Geçen yıl Aralık ayı ortalarında Mardin'de kar ve bol yağış vardı. Bu yıl ise tam aksine 40-45 günü aşkın süredir tek damla yağmur düşmedi. Barajlardaki su seviyesi de düştü. Biz umutla yüce Allah'a avuç açıp duamızı eksik etmeyeceğiz" diye konuştu.


Birkaç güne kadar yağmur yağmaması durumunda, Mezopotamya Ovası'nda hiçbir ürünün alınamayacağını söyleyen köylülerden Mehmet Ali Atılmış, " 45 günden beri tek damla yağmur yağmadı. Bu nedenle ekinler arasında kuraklıktan dolayı büyük çatlaklar oluştu. İnşallah dualarımız kabul olur ve şu küçük çocukların ekmeği yağacak yağmurlarla çıkar. Allah onları rızıksız bırakmaz. Biz buna inanıyoruz" dedi.

Köylülerden Abdurrahman Basme ise, Allah'tan umut kesmediklerini ve dualarının da biran önce karşılık bulmasıyla yağmurun düşmesini beklediklerini ifade etti. Mehmet Çakmak ismindeki çiftçi de, neredeyse iki ayı aşkın zamandır yağmurun düşmediğini, atılan hububat tohumlarının da kuşlara yem olduğunu söyledi.
Mardin il genelinde 2007-2008 hububat sezonunda bir milyon 700 bin dekar alana buğday, 600 bin dekar alana mercimek, 450 bin dekar alana ise arpa ekiminin yapıldığı belirtildi. Mardin İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise uzun zamandan beri yağmurun düşmemesi yüzünden ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını ve bir haftaya kadar yağmurun yağmaması halinde, kuraklığın artık belirginleşeceğini ve kuraklık oranının saptanabileceğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 13:31:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?