4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Mardinli'nin lağım suyu isyanı

Mardin’de içme suyu ishale hattına kanalizasyon şebekesinin karışmasıyla salgın hastalıklarla karşı karşıya kalan vatandaşlar, büyük bir tedirginlik ve kızgınlık içinde yetkililerden yardım bekliyor.

 Mardin Merkez İstasyon Mahallesi’nde, atık suların eski içme suyu ishale hattına karışması sonucu, vatandaşları salgın hastalık korkusu sardı.

Mardin’in kenar mahallerinden İstasyon Mahallesi’nde, içme suyu tehlikesi baş gösterdi. İçme suyu ishale hattının çok eski olmasına ve yenilenmemesine tepkili olan mahalle sakinleri, kanalizasyon atıklarının karıştığı içme sularından ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldıkları için, yetkililere ateş püskürüyor.

Yerel yönetimin duyarsızlığına isyan eden mahalle sakinlerinden Yaşar Taş, her gün ishale hattından akan su ile ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldıklarını belirterek, "Çoluk çocuk hepimiz, depoladığımız bu sudan içiyoruz. Atık sularla karışan içme suyu ishale hattının yenilenmemesi yüzünden hepimiz hastalandık. Sorun çözülmezse, mahalle sakinleri olarak belediye hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

6 çocuk babası Yaşar Taş, kirli suyu içtikleri için 4 çocuğunun hastalandığını belirterek, "Avrupa Birliği’ne bu şekilde mi gireceğiz? Hani insan sağlığı her şeyden üstündü? Kesinlikle içilemez denilen kirli suyu çaresizlikten kullanıyoruz. Sular İdaresi’ni aradığımızda yetkililer, içme suyu ishale hattının yenilenmesi gerektiğini söylüyorlar. Gelin görün ki, sorunun çözümü için hiç bir çaba harcamadıkları gibi, gerekçe olarak da gerekli ödeneği vermeyen İller Bankası engelini öne sürüyorlar. Ne yapacağımızı ve nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Çocuklarımızda baş ağrısı, kusma ve mide bulantıları oluyor" şeklinde konuştu.

Mahallede, haftada bir akan suyu, evlerin çatısına kurulan saç depolara doldurarak kullanan vatandaşlar, "Depolarımızı her gün temizlemediğimiz takdirde, kanalizasyon atıkları ile doluyor" şeklinde konuştular.

Evde musluğun ağzına beyaz tül takarak, suyu kendi imkanları ile arıttıklarını söyleyen 2 çocuk annesi Halise Gök de, yemek, bulaşık, çamaşır ve içme suyuna kadar bütün ihtiyaçlarını kirli suyla karşılamaktan başka çarelerinin olmadığını söyledi.

Mardin Belediyesi Sular İdaresi yetkilileri ise, eskiyen ve çürüyen içme suyu ishale hattı yüzünden kayıp ve kaçak oranının yüzde 70’leri aştığını belirterek, ishale hattının yenilenmesi için İller Bankası’ndan acil ödenek beklediklerini, ancak yeni hükümet bütçesini beklemekten de başka seçeneklerinin olmadığını söylediler.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 15:05:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?