3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Mazıdağı'nda yeni okuryazarlar

Mardin'in Mazıdağı İlçesi'nde okuma-yazma öğrenen kadınlar için sertifika töreni düzenlendi. 

Mazıdağı Belediyesi ve Çocukları Aynı Çatı Altında Toplama Derneği (ÇAÇA) tarafından kadınlara yönelik verilen 8 aylık eğitim sonucu, 16 kadın okur yazar olarak sertifikasını aldı. Fransızca Öğretmeni olan Belediye Başkanı Nuran Atlı tarafından düzenlenen törene, sinema sanatçısı Lale Mansur, senarist Mine Vargı, ÇAÇA Derneği Başkanı Azize Leygara, kadın kuruluşları temsilcileri, siyasi parti ilçe başkanları, daire amirleri ve eğitim gören kadınların yakınları katıldı. 8 ay süren gece okulunda 20 kadından 16'sı okuma-yazmayı öğrenirken, geri kalan 4 kişi sınıfı geçemedi. Törende bir konuşma yapan Mazıdağı Belediye Başkanı Nuran Atlı, bölgede zor şartlar altında hayat mücadelesi veren kadınları sosyal hayata kazandırmak için belediye olarak hizmetlerinin devam edeceğini belirterek, "Bu kursu başlattığımızda kadınlarımızdan kimi utancından, kimi ailesindeki diğer kişilerin izin vermemesinden, kimileri de ekonomik sorunlarından dolayı kursa katılmak istememişti. Ama bugün birçok kadınlarımız okur yazar oldu. Kendileriyle artık gurur duyuyorum" dedi.

 Öğrenmenin yaşının olmadığını kendilerine prensip edindiklerini belirten Başkan Atlı, "Türkiye'de çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 7 milyonu aşkın yetişkin, okuma yazma bilmiyor. Okuma yazma bilmedikleri için günlük hayatlarında bile sorunlarla karşılaşan bu kişiler, çocuklarının eğitiminde yetersiz kalmaktadır. Kadın okuryazarlığı konusunda OECD ülkeleri arasında son sırada yer alan Türkiye, benzer sosyo-ekonomik gelişmişlik göstergelerine sahip birçok ülkenin de gerisindedir. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kişinin okuma yazma bilmemesi, toplumsal gelişimi de olumsuz yönde etkilemektedir" şeklinde konuştu. 

Sertifikalarını alan kadınlar sevinçlerini çocuklarıyla paylaşırken, belediye başkanı Nuran Atlı tarafından kendilerine birer bilezik ve kalemle ödüllendirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 12:25:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?