4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Mecliste gergin oturum

Mardin İl Genel Meclisi'nin temmuz ayı toplantısında görüşülen maddelere, Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Meclis üyeleri, toplantı salonunu terk ederek tepki gösterdi.

İl Özel İdare Meclis Toplantı Salonu'nda AK Partili Abdulmuttalip Bilgiçoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıda, 5302 sayılı kanunun 26-a maddesi uyarınca İl Encümeni'nin 07.06.2005 gün ve 178 sayılı kararıyla meclise bildirilmesi benimsenen İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Birimi'nin 1. kat asfalt, 2. kat asfalt, stabilize kaplama, tesviye ve onarım teklif programlarında belirtilen işlerin 2005 yılı ek yatırım programı çalışmaları içinde yer almasının görüşülmesi esnasında, SHP'li üyelerin, kendi düşünceleri alınmadığı ve ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla itiraz etmeleri sonucu tartışma yaşandı.

SHP'li Meclis üyelerinin iddialarına AK Parti'ye üye bir grup meclis üyesinin cevap vermesi üzerine gergin anlar yaşandı. SHP'li üyelerin meclisi terk etmesiyle oturuma beş dakika ara veren Meclis Başkanı Abdulmuttalip Bilgiçoğlu, dışarı çıkan üyeleri yatıştırmaya çalışmasına rağmen başarılı olamadı. Toplantı salonunun dışında tepkilerini sürdürmeye devam eden SHP'li üyeler, meclisin, hür iradesini ortaya koyamadığını ve meclise sunulan programların dışarıdan bazı güçlerin isteğiyle hazırlandığını iddia etti.

Meclise dışarıdan yapılan müdahaleleri kabul etmeyeceklerini söyleyen SHP'li İl Genel Meclis Üyesi Tayyip Güneş, verilen teklif programının yanlı bir tutumla düzenlediğini ve köye götürülen hizmetlerin eşitlik ilkesiyle hazırlanmadığını ileri sürdü. Güneş, bazı köylerde asfaltlı yolun ikinci kez asfaltlanmak istenmesine rağmen, hayvanların bile yürümekte zorlandığı bazı köylere ise yol yapılmadığını öne sürdü.

Verilen arada Meclis Başkanı Bilgiçoğlu, SHP'li meclis üyelerini toplantıya sokmak için ikna edemeyince, ikinci oturumunda yapılan sayımda çoğunluk sağlandığı için meclis görüşmelerine devam edildi. Tartışmalı teklif programının alt komisyona havale edilmesini oy çoğunluğuyla kabul eden meclis, toplantısına devam etti.

SHP'li üyelerin tutumunu tasvip etmediklerini ifade eden İl Genel Meclis Başkanı Bilgiçoğlu, "Üyelerin itiraz ettikleri konu, meclise teklif olarak sunulan bir programdır. Bu programın üzerinde daha görüşme yapılmadan, bir karar verilmeden hemen tepki göstererek toplantıyı terk etti. Biz burada halkımızın hür iradesiyle seçilen üyelerle birlikte demokratik bir ortamda aldığımız kararlarla vatandaşlarımıza hizmet götürmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

SHP'li üyeler, daha sonra meclisin ikinci oturumuna katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 16:05:20
Güncelleme :15 Temmuz 2005 Cuma 21:19:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?