Ramazan ayına kısa bir süre kala iftar sofralarının sembolü haline gelen meyan kökü şerbeti için satıcılar da hazırlıklarına başladı.
Meyan kökünden yapılan ve birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilen meyan şerbetine Ramazan ayının gelmesi ve havaların da sıcak olması dolayısıyla vatandaşlar tarafından yoğun bir ilgi gösteriliyor. İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan ve mide ve böbrek rahatsızlarına iyi geldiği ifade edilen meyan kökü şerbeti için meyan kökü şerbeti satıcıları hazırlıklara başlayarak Ramazan ayında vatandaşlara eksiksiz ve temiz bir şekilde hizmet vermeyi hedefliyor.
Mardin'de yıllarca meyan şerbeti yaparak geçimini sağlayan Mehmet Adıbelli, mevsimin ilk meyan şerbetini Ulu Cami avlusunda vatandaşların beğenisine sundu. Ramazan ayının gelmesi nedeniyle hazırlıklara başladıklarını belirterek Ramazan ayında büyük bir satış beklediğini söyleyen Adıbelli, yıllardan beri bu mesleği sürdürdüğünü ifade etti.
Vatandaşların meyan şerbetine özellikle Ramazan ayında yoğun bir ilgi gösterdiğine dikkati çeken Adıbelli, "Meyan şerbeti iftar sofralarının vazgeçilmez içeceğidir. Aç karnına içildiği zaman mide ve böbreklere iyi gelmektedir. Yaz aylarında sarı, mavi veya kahverengi çiçekler açan meyan bitkisinin 6 türü Türkiye'de yetişmektedir. Daha çok Güney, Orta ve Doğu Anadolu'da yaygınlık göstermektedir. Bir kısmının kökleri tatlı, bir kısmının ise acıdır. Bitkinin kökleri, meyan kökü olarak tanınmakta ve kullanılmaktadır. Kökleri, kabuğu soyulduktan sonra veya soyulmadan güneşte kurutularak piyasaya sürülür. Bileşiminde nişasta, sekerler, zamk, razın, glisirrizin vardır. Glisirrizin şekerden daha tatlı bir bileşiktir. Köklerdeki miktarı, bölgeden bölgeye değişir ve köklerin de etkili maddesidir. Kökler, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, idrar çoğaltıcı ve taç düzenleyici özelliğe sahiptir'' bilgisini aktardı.
Vatandaşlardan Eyüp Fidan ise meyan şerbetini, serinletici özelliği ve sağlığa yararlı olmasından dolayı tercih ettiğini söyledi.