7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Meyan şerbeti her derde deva

YAZIN GELMESİYLE MEYAN ŞERBETİ MARDİN'İN GÖZDE İÇECEĞİ OLDU

Mardin'de yaz mevsimi ile birlikte piyasaya çıkan 'Meyan' şerbeti adeta şifa dağıtıyor. İçerdiği doğal minerallerle başta safra kesesi, mide ve bağırsaklara çok iyi gelen Meyan şerbetinin bin yıldan daha eski bir zamana dayandığı iddia ediliyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında meyan şerbeti geliyor.

Çoğunlukla Ramazan oruçlarında gündeme gelen meyan şerbetinin geçmişi de çok eski tarihlere dayanıyor.

Bin yıldan daha eski bir zaman süreci ile bilinen şerbetin doğallığı, ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor. Nane, ıhlamur, adaçayı, darcın, kekik limon gibi faydalı bitkilerin arasında daha çok önem çeken meyan şerbetinin, kış mevsiminde sıcak, yaz mevsiminde de soğuk olarak servis edildiğini belirten Mardinli Osmanlı Baharatçısı ve Aktarı Gültekin Ercan, başlı başına bir şifa kaynağı olan meyan bitkisinin bugün sadece şerbet olarak tüketilmediğini vurguladı. Ercan, "Günümüzde ithal sigaraların birçoğunda da kullanılıyor. Ferahlatıcı faydasından ziyade insan sağlığına sağladığı yararlar saymakla bitmez. Piyasada satılan asitli içeceklerin çoğu yarar yerine zarar veriyor. Oysa meyan şerbeti bunların aksine asit içermediği ve doğal olduğu için hayati derecede faydaları var. Atalarımız yemek öncesi ve sonrasında meyan içip vücudun dinamizmini korurlardı. Sindirilemeyen yiyeceklere karşı içilen maden suları ve kolalar fayda yerine içerdikleri asitle hem şişiriyor, hem de vücut ısısını arttırıyor. Sağlık için günde 3-5 bardak meyan her derde devadır" dedi.

Mardin'de 20 yıldır ailesinin geçimini meyan şerbeti satarak karşılayan Mehmet Katır(60), yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte şerbetin piyasaya çıktığını ve büyük ilgi uyandırdığını ifade ederek, "Yararlarını saymakla bitiremiyoruz. Çok faydalı bir içecektir. Ferahlatıp vücudun rahatlamasını sağlıyor. 100 yıl öncesine bakır taslarla ikram ettiğimiz meyan şerbetini günümüzün modern koşullarında cam bardakla satıyoruz. Her derde deva diye haykırdığımız bu içeceğin faydalarını atalarımız yüz yıllarca hep

iyi yönde yad etmiştir. Medeniyeti kolalarla getirdiğini iddia edenlerin yanıltıcı reklamları ile bu içeceğin gölgelenmesine gösterilen çabaya yanıyoruz. Ve maalesef de bu yanıltıcı reklamlara da kananların sayısının da hiç de küçümsenecek rakamlar olmadığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2010 Pazartesi 12:18:04
Güncelleme :17 Mayıs 2010 Pazartesi 19:49:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?