5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mezarlığı internete taşıdı

Mardin'e bağlı Sürgücü beldesinde bulunan mezarlık, bir belde sakini tarafından internet sitesine taşındı.

Yıllar önce taşındığı İstanbul'dan her bayram arifesinde vefat eden yakınlarını ziyaret için Sürgücü beldesine gelen Mehmet Ayaz, belde mezarlığındaki kabirlerin fotoğraflarını çekerek, kendi tasarladığı www.surgucum.com adlı internet adresine taşıdı.

Fotoğrafların yanı sıra kurduğu Sürgücü TV aracılığı ile mezarların ve köyün görüntüsünü internet ortamına taşıdığını ifade eden Ayaz, "Hiçbir ticari amaç gütmeden gönüllü olarak kurduğum internet sitesi aracılığıyla Sürgücü beldesini tanıtmaya ve sorunlarını kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyorum.

İnternetten mezarlığa fatiha okuma fikri önceki yıl vefat eden akrabamın kabrini ziyaret etme isteği doğunca aklıma geldi. Bizim beldede her perşembe akşamı ve bayramlarda kabir ziyaretleri yapılır. Fatiha ve Kur'an-ı Kerim okunur veya okutulur. İl dışındaki herkes de buna katılır. Beldedeki nüfus kadar Türkiye'nin değişik şehirlerinde ve yurtdışında yaşayan Sürgücülüleri de düşünerek internete herkesin kabir fotoğraflarını ve görüntülerini ekledim.

Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan ve yakınlarını kaybeden vatandaşlarımız siteye girerek bu vazifeyi uzaktan bile olsa yerine getiriyorlar. Yurt dışından beni arayan birçok insan, yaptığım bu hizmetten dolayı bana teşekkür ediyorlar" dedi.
Kurduğu internet sitesi aracılığıyla dünyanın dört bir yanından kendisine telefon geldiğini anlatan Ayaz, "Yurtiçi veya yurtdışında yaşayan hemşehrilerimizin bana Allah razı olsun demeleri beni mutlu ediyor.

Manevi açıdan bu konuda tatmin oluyorum. Elimde yaklaşık bin 200'e yakın mezarlığın fotoğrafı var, ama şu an ancak 500 tanesini online mezarlığa yükleyebildim. Çektiğim görüntüleri de siteye yükledim. Önümüzdeki günlerde mezarlığa kamera koyup canlı yayın ile internet üzerinden hizmet vermeye başlayacağız. Artık insanlar internet üzerinden günün 24 saatinde kendi beldelerini ve mezarlarını görme fırsatını yakalayacaklar" diye konuştu.

Kurduğu site sayesinde yurt dışında yaşayan bazı vatandaşların Sürgücü beldesine yatırım ve hizmet yapmak istediklerini ifade eden Ayaz, "Amerika'da yaşayan ve internet sayesinde tanıştığım Dilovan Hasip adlı vatandaş, beldede hayvan çiftliği kurmak için 100 bin dolar yatırım yapmak istediğini kendisi bizzat bana iletti. Ayrıca İstanbul'da yaşayan Musa Akar okul, Kur'an kursu, taziye evi ve lojman yapmak istediğini söyledi. Site sayesinde birçok tarihi eser ve türbelerimiz onarıldı" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 15:54:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?