2
Mayıs
2024
Perşembe
MARDİN

Midyat'ın taş ustası kadınları

MİDYATLI KADINLAR TAŞ SANATINA EL ATTI

Mardin'in Midyat ilçesinde kadınlar, Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM), taş işçiliğine el atarak erkek mesleğini öğrenmeye çalışıyor.

Taş işçiliği kursuna 25 kadın kursiyer katılarak, taşı ince dantel oya gibi işleyerek hünerlerini sergiliyor. Okuma-yazma kursuna katılan 25 kursiyerden 9'u başarıyla eğitimi bitirdi. Kursiyerler sertifikalarını İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Salih Deniz'den aldı. ÇATOM'da eğitim gören kadınlara verilen kurslar ekonomik yönde aile bütçelerinde katkı sağladığı gibi mesleki becerilerinin de geliştirdiklerini belirten Deniz, "Hanımlarımız ÇATOM bünyesinde hem okuma yazma öğreniyorlar hem de taş işçiliğine devam ediyorlar. Gerçekten sevindirici erkek sanatı olarak, erkek işçiliği olarak bilinen taş oymacılığına kadınlarımız da el attı. Kutluyorum çok güzel ürünler ortaya çıkarmışlar" dedi.

ÇATOM Yöneticisi Gülten Erol ise, "Kadının yumuşak kalbi taşa da yansıdı. Artık taşı da yumuşatabiliyoruz. Burada öncelikle sosyal yardımlaşmanın desteği ile çamaşırhane bölümünü açtık. İlk önce düşündüğümüz, buradaki muhtaç durumda olan ailelerin çamaşırlarını herhangi bir ücret almadan onların ekonomisine az da olsa katkı sağlamaktır. Kadınlarımızı ustalaştıracağız. Amacımız öğretmektir. Bu yapmış oldukları ürünleri dışarıya satmaktır" şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Merve Deniz, iki aydan beri taş işçiliğini öğrendiğini ve çok büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek, emeği geçen yetkililere teşekkür etti. Sertifika dağıtım törenine İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Salih Deniz'in yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Orhan Günel, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sevgi Oğuz, ÇATOM Müdür Gülten Erol, kursiyerler ve vakıf görevlileri hazır bulundu.

Midyat ÇATOM'da, bilgisayar, taş atölyesi, biçki-dikiş kursunu, boyama odası ve okuma-yazma bölümlerinde yaklaşık 120 kadın kursiyerin katıldığı belirtildi. Kursiyerlere ayrıca SYDV tarafından hazırlanmış yardım paketleri dağıtıldı.

MİDYATLI KADINLAR TAŞ SANATINA EL ATTI
MİDYATLI KADINLAR TAŞ SANATINA EL ATTI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2011 Cuma 13:17:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?