5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Midyatlı kadınlara seminer

Nisan Yağmuru Kadınlar Derneği'nin özel davetlisi olarak İstanbul'dan Mardin'e gelen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Figen Barlas Es, Midyatlı kadınlara seminer verdi.

Dr. Es abdest almanın enfeksiyon hastalıklardan korunmada önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Mardin'in Midyat ilçesinde faaliyetlerini sürdüren tek kadın derneği olan Nisan Yağmuru Kadınlar Derneği'nin (NİSADER) özel davetlisi olarak gelen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Figen Barlas Es, dernek merkezinde Midyatlı kadınlar tarafından ilgi ile karşılandı. Dr. Es, seminerde günde 5 kez abdest almanın koruyucu hekimlik açısından büyük fayda sağladığını belirtti. Abdest alırken ağız ve burnun yıkandığını hatırlatan Dr. Figen Barlas Es, "Vücudun dışa açık kapıları olan ağız, burun ve dişler. Buralarda yerleşen bakteriler abdest sayesinde düzenli şekilde temizlenir" dedi.

Mikropların insana daha çok el ve yüzlerden geçtiğini hatırlatan Dr. Es, "Enfeksiyonlardan korunmanın en geçerli yolu elleri sık sık yıkamaktan geçer. Buna göre günde 5 kez abdest alan bir insan enfeksiyonlardan önemli ölçüde korunabilir" diye konuştu.

Abdestte kolların sıvazlanarak yıkandığına dikkat çeken Es, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tıbbi araştırmalara göre vücudun su ile sıvazlamak damarlara genişleme ve daralma egzersizi yaptırıyor. Bu da çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan damar sertliği açısından iyi bir korunma yöntemi. Aynı şekilde vücudun damarlarca en zengin bölgesi olan başın da sıvazlanması, baş ağrılarının azalmasını sağlayabilir."

Yaklaşık 2 saat süren konferansın ardından Midyat'ın tarihi ve turistik mekanları gezildi. NİSADER Başkanı Avukat Muzaffer Yavuz, buna benzer sosyal etkinliklerin zamanla devam edeceğini söylerken dernek üyeleri, Batman'ın Hasankeyf ilçesine giderek tarihi kenti gezdiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 13:57:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?