5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Midyat'ta "Villa Köy"

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Yemişli köyü 'Villa köy'e dönüştü.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç eden fakat yıllardır memleket özlemi çeken Süryani vatandaşlar köyde her biri 200 bin euroya mal olan 50 villa inşa etti.

Terörün bölgede yoğun olarak yaşandığı dönemde Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç eden Süryanilerin geri dönüş hazırlıkları devam ediyor. Midyat ilçesine bağlı Yemişli köyünde her biri 200 bin euroya mal olduğu belirtilen 50 villa inşa edildi, köyün kilisesinin restorasyonu yapılmaya başladı. Almanya'da 20 yıl çalıştığını söyleyen Sabri Gezer, her şeyin para olmadığını belirterek, "Yaşam tarzımız farklı, geleneklerimiz göreneklerimiz farklı. Almanya'da kaldığım süre içinde kimsenin evine gidemedik,

kimsenin çayını içemedik. Biz böyle bir yaşantıyı benimsemiyoruz. İnsani ilişkilerin hepsi maddiyat üzerinde kurulmuş bir yaşam bize göre değil. Ben dönme kararı aldım, ama çocuklarım Almanlılarla evlendi. Onların dönüşü biraz zor. Aç da kalsam, az para da kazansam ben burada yaşamaktan mutluyum" dedi.
Yemişli köyünde villa yaptıran Aziz Akyüz(62) İsveç'te 34 yıl çalıştığını belirterek, İsveç'te kaldığı sürece hep köyünün özlemini çektiğini ifade etti. Akyüz, Avrupa'daki sosyal yaşamın dışında kaldıklarını söyledi. Avrupa'daki Süryanilerin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesini beklediklerini vurgulayan Akyüz, "Bizim nesil Avrupa ülkelerinde yaşamaya uyum sağlayamadı. Her zaman köyümüzün, kentimizin özlemini çektik. Avrupa'da bulunan Süryaniler Türkiye'nin AB'ye girmesini bekliyor. Bu gerçekleşirse Avrupa'da kimse kalmayacak, herkes köyüne kentine dönecek. Ben eşimle geldim, ama İsveç'te tıp doktoru olan iki oğlum var. Onların geri dönüşü biraz zor olacak. Ama her yıl turistik gez için geliyorlar" şeklinde konuştu.

Yemişli köyünde yapılan ve her biri 200 bin euroya mal olan, Midyat kesme taşından yapılmış villalar ise şimdilik boş duruyor. Köyü villa kente dönüştüren villalara her gün bir yenisi ekleniyor. Köyde bulunan kilise ise onarımdan geçiriliyor. Aziz Akyüz, villaların kısa süre içinde sahipleri ile buluşacağını belirterek, "Köyde şimdiye kadar 10 milyon euroluk villa yaptırıldı. Elbette bunlar boş kalmayacak. Yakın bir zamanda villa sahiplerinin geri döneceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 13:25:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?