5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Midyat'ta demokrasi sempozyumu

MİDYAT'TA DEMOKRASİ SEMPOZYUMU

Mardin'in Midyat ilçesinde, ABF (İsveç İşçi Eğitim Sendikası), The Olof Palme Internasyonal Center, Artuk Üniversitesi, İskenderun Mardinliler Yardımlaşma Derneği ve Mezopotamya Kültür Dayanışma Derneği iş birliğiyle Grand Estel Otel'de "3. Halk Eğitimi Barış Ve Demokrasi Sempozyumu" düzenlendi.

Midyat'taki sempozyuma İsveçli parlamenter Tommy Waidelich, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, ABF proje sorumlusu Adnan Can, Midyat Süryani Kültür Derneği Temsilcisi pedagog Kenan Ünesi, İsveç Södertörn Üniversitesi'nden Dr. Arne Ek, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği'nden Yusuf Altuğ, ABF Ombudsmanı Sten Johanson, Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, İskenderun Mar-Der Derneği Başkanı Salih Bayar ile yerli yabancı temsilciler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Sempozyumda konuşan Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, halk eğitiminin ülkemizde yeterince yapılmadığını belirtti. Nasıroğlu, "Sürekli bir eğitim yapılması gerekir. Mesleki eğitim, sanat ve her türlü eğitime katkı sağlanması gerekir" dedi.

ABF proje sorumlusu Adnan Can, Didim ve İstanbul'dan sonra 3. Halk Eğitimi Barış ve Demokrasi Sempozyumu'nu Mardin ve Midyat'ta gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Adnan Can daha sonara 9 milyon nüfuslu İsveç'te sivil toplum kuruluşlarının 2 milyon 500 bin insanı bu tür eğitimlere tabi tuttuğunu söyledi. Adnan Can, "Bu konuda İsveç'ten örnek alınması gerekir. Biz de ABF olarak, Türkiye'ye halk eğitimi ve demokrasiyi taşımayı hedefliyoruz" dedi.

İsveç'te halk eğitimini sivil toplum kuruluşlarının üstlendiğini dile getiren Can, "Bir yılda 9 milyon nüfuslu İsveç'te 2 milyon 500 bin insana ulaşıldı ve 12 milyon saat eğitim verildi. Biz bu sistemi buraya taşımak istiyoruz. İsveç'teki model ile Türkiye'deki modeli kaynaştırma ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmayı sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Sempozyum, bir gün önce Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yapılmıştı. İkinci oturumu Midyat'ta devam eden sempozyumda davetlilere Süryani sanatçı Fouad Issa Süryani müziğinden çeşitli örnekler sundu. Sempozyum daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

MİDYAT'TA DEMOKRASİ SEMPOZYUMU
MİDYAT'TA DEMOKRASİ SEMPOZYUMU
İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 10:18:03
Güncelleme :16 Kasım 2009 Pazartesi 10:38:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?