8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Midyat'ta dev toplantı

Mardin Çalışma Grubu 17. dönem toplantısı ve Midyat'ın Sesi Platformu bir arada yapıldı. Çok sayıda yerli ve yabancı konuğun katıldığı toplantıda, ticaret, turizm ve kültürel etkinliklerin artırılması kararı alındı.

Midyat Belediyesi konferans salonunda yapılan platforma Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Emniyet Müdürü Özer Tanrıverdi ve Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı katıldı.

Suriye'den 500 bin kişiyi temsilen katılan ve renkli kişiliği ile öne çıkan Şeyh Ali Ebu Kays Rafaat Sabri yöresel kıyafeti ile konukların dikkatini çekti. Çok sayıda akademisyenin de katıldığı toplantının dönem başkanlığını yürüten İskenderun Mardinliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği MARDER Başkanı Salih Bayar, açılış konuşmasında Mardin'de kurulan Artuklu Üniversitesi'ne mali kaynak aktarılmasını talep etti.

Platformda öncelikli olarak, Türkiye ile Suriye arsındaki sınır ticareti yapılması ve sınır kapısının işlevsel hale getirilmesi, hastaneler ve sağlık problemleri, Ilısu Baraj havzasındaki gelişmeler, Mardin ve Midyat'ta ve geleneksel olarak yılda bir veya birkaç festivalin yapılması, İnanç turizminin geliştirilmesi, dilek ve temenniler görüşüldü.

Toplantının Midyat ile ilgili bölümünde ise, ilçede binalara taş kaplama ile dekor kaplama yapılması istendi. Toplantıda Yeşil Kart Araştırma Komisyonu ilgili bilgiler verilirken, Midyat'ın alt yapısının ve arıtma sisteminin kurulması talep edildi.

Toplantıda ayrıca tarihi Abbaraların onarılarak korunması üzerinde duruldu. Turizm amaçlı gelenlerin önerilerinin dinlendiği toplantıda telkari (Gümüş) sanatı ele alındı. Midyat (Katori) taşı, şire üzümünün tescillenmesi ve bunun için kaynak bulunması, basının etkinliklere davet edilmesi platformda üzerinde durulması diğer konular oldu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 16:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?