4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Mimarlar Mardin'i ele alacak

Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) 3 yılda bir düzenlediği Dünya Kongreleri'nin 22.'si olan 4-7 Temmuz 2005 tarihlerinde "Yaşasın Kentler" temasıyla İstanbul'da gerçekleştirilecek zirve toplantısında, Mardin'in tanıtılması için bir hazırlık toplantısı düzenlendi.

Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu'nun makam odasında düzenlenen toplantıya, Vali Temel Koçaklar, Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, AK Parti İl Başkanı Şeyhmus Dinçel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Dünyadan 10 bine yakın mimarın katılacağı zirve hakkında bilgi veren Mardin Mimarlar Odası Başkanı Altındağ, "Bu kongrenin odak noktasını dünya kentleri oluşturacak. Görüşmeler, kentlerimizi daha iyi, güvenli ve daha yaşanabilir kılmanın yol ve yöntemleri üzerinde yoğunlaşacak. Bizler bu toplantıda bir dünya şehri olan Mardin'i tanıtacağız. Bu zirvede Mardin'i tanıtacak bir sergi açacağız. Burada Mardin'in hoşgörüsünden, medeniyetler beşiği olma özelliğine kadar bütün özelliklerini tanıtacağız. Bu toplantı, bölgelerimizdeki mimarların olabildiğince geniş katılımlarıyla mimarlık, kültür, kent ve yaşam anlamındaki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, yöredeki mimarlık, şehircilik okullarını da içerecek ve yerel yönetimlerin de temsil edileceği UIA 2005 İstanbul'da düzenlenecek" dedi.
Valiliğin, bütün imkanlarını bu zirvedeki Mardin sergisine seferber ettiğini ifade eden Vali Koçaklar, "Mardin, dinlerin ve dillerin kardeşçe yaşadığı bir kent. Mardin'de kültürlerin birliği var. Bu özelliğiyle Mardin'in dünyaya örnek olacağını düşünüyorum. Umuyorum, bu kongreden kentimiz için başarılı projeler çıkar" diye konuştu.

Belediye olarak Mardin'i tanıtacak sergiyi desteklediklerini söyleyen Belediye Başkanı Pamukçu ise, "Mardin, medeniyetler üzerine kurulmuştur. Neresini kazarsanız, tarih fışkırır. Tarihi dokusuyla Türkiye'de birinci, dünyada sayılı kentler arasındandır. Çabamız, bu eserleri ayağa kaldırmak, sahiplenmektir. Bunlar, evrensel eserlerdir. Biz onları daha iyi koruyarak, gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bunun için de dünya milletlerinin desteği gerekmektedir. Ben Belediye Başkanı olarak, sonuç bildirgesinden çıkan kararların uygulanması için söz veriyorum" dedi.

Türkiye'de Habitat II Konferansı'ndan sonra düzenlenecek en büyük organizasyon olan İstanbul 2005 Kongresi'nde, dünyanın dört bir yanından en az 10 bine yakın mimarın biraraya gelmesi ve zirvenin 3 gün sürmesi bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 04:55:38
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 14:51:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abdullah ORTAÇ IP: 85.105.26.xxx Tarih : 6.07.2005 12:10:24
EVEEET,ŞİMDİ DEVLET BÜYÜKLERMİZE VE YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA DÜŞEN EN ÖNEMLİ GÖREV MİMARİ DOKUSU İÇİN DÜNYANIN ÇEŞİTLİ ÜLKELERİNDEN GELEN DÜNYA MİMARLARININ ÜNİVERSİTESİZ.AKEDEMİSİZ BİR KENTLE KARŞILAŞTIKLARINDA NE DÜŞÜNECEKLERİNİ VE BU AYIBIN BİR AN ÖNCE GİDERİLEREK DÜNYANIN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ VE MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ İLK ÜNİVERSİTENİN KURULDUĞU MARDİNE MUTLAKA VE MUTLAKA ÜNİVERSİTE KURLULMALI,ÖNCELİKLİ OLARAK TAŞ MİMARİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ BAKIMINDAN DA MUTLAKA MİMARLIK FAKÜLTESİ, TURİZME KATKIDA BULUNACAK TİCARET VE TÜRİZM YÜKSEK OKULU HİÇ VAKİT KAYBEDİLMEDEN ÜLKE ÇIKARLARI BAKIMINDAN MARDİNİMİZE KURLMALIDIR.