3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Minik satıcılara validen jest

Tarihi ve turistik mekanlar önünde satış yapan kız çocukları için, Mardin Valiliği seyyar tezgahlar yaptırdı. Son yıllarda tarihi dokusu ve kültürel yapısıyla turistlerin gözde mekanı haline gelen Mardin’de, kenar mahallerde oturan yoksul ailelerin çocukları tarafından tarihi mekanlar önünde satılan boncuklu takılar için seyyar tezgahlar yapıldı.

Turistlerin rahatsız edilmemesi ve çocukların daha rahat bir ortamda çalışmaları için alınan tezgahlarda boncuklu takılar satan kız çocuklarının yaşları 7 ila 17 arasında değişiyor. 700 yıllık tarihi Kasimiye Medresesi avlusunda gelen turistlere boncuk satarak aile bütçesine katkı sağlayan kızların hepsi okula giderken, okul dönüşü arkadaşları ve kardeşleriyle birlikte dönüşümlü olarak çalışıyorlar.

Okula gittiklerini için vardiyeli olarak çalıştıklarını belirten 13 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Emine Bozkurt ismindeki kız çocuğu, annesi ile ablasının yaptığı boncukları satarak geçimlerini sağladığını söyledi. Annesinin kendisine elbise alması için çalıştığını ifade eden 7 yaşındaki Mizgin Aslan ise, "Okula gitmek için para lazım, biz de para kazanmak için burada çalışıyoruz" dedi.

Mardin Valisi Temel Koçaklar ise, tarihi Kasimiye Medresesi önünde turistlere el işlemesi boncuklu ürünler satan 70 kız çocuğuna 25 adet seyyar tezgah yaptırdıklarını belirterek, "Artık tezgahları başından ayrılmayarak, daha düzenli bir şekilde satış yapacaklardır. Tarihi ve turistik alanlara ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri sıkmadan ve rahatsız etmeden, bir çatı altında el işlemelerini satarak ekmek parası elde edecekler. Diğer tarihi mekanlarımızın önünde de nahoş görüntüler sergileyen sokak çocuklarına rahat bir ortam oluşturacağız" şeklinde konuştu.

Kız çocuklarından takı boncukları satın alan yerli ve yabancı turistler ise, çocukların göz nuru el emeğine saygıda bulunmak için bu takıları satın aldıklarını ifade ederek, bu çocukların bu şekilde değil de daha başka alanlarda değerlendirilmeleri gerektiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 18:02:37
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 13:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?