5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mor Gabriel kararına tepki

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri Yargıtay'ın Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan Süryanilere ait Mor Gabriel Manastırı arazisinin hazineye ait olduğuna hükmetmesine tepki gösterdi.

Mardin, Diyarbakır, Batman ve Siirt illerinde faaliyet yürüten HDK üyeleri Mor Gabirel önünde basın açıklaması yaparak Yargıtay'ın kararını eleştirdi. Basın açıklamasını okuyan HDK Genel Meclis Üyesi Dr. Mahmut Çiftçi, Mor Gabriel Manastırı'nın önünde, Yargıtay'ın aldığı kararı, Süryanilere karşı olan haksız ve hukuksuzluğu protesto etmek için toplandıklarını kaydetti. Çiftçi, "Bu ülkede ne yazık ki her gün yeni bir gariplik ve çifte standartla karşılaşıyoruz. Başbakan basına boy boy demeçler vererek azınlık mallarının iadesini müjdelerken, öte yandan bu toprakların kadim halkı Süryanilerin, kadim yıllardan beri kullandıkları araziler yargı yoluyla hazineye devrediliyor ve el konuluyor. Süryani halkı, Mezopotamya toprakları üzerinde binlerce yıldan beri bütün zorluklara ve kayıplara rağmen varlığını korumuştur. Kurduğu uygarlıklar beşeriyete hizmet etmiştir. Hristiyanlığın doğusuyla beraber Hazret-i İsa'nın inancını kabul ederek bu inancın gereğini yerine getirmek için kiliseler ve manastırlar inşa etmiştir. Bu ibadet merkezleri etrafında birliğini güçlendirerek Süryanice eğitimi yapmış ve bilim okulları geliştirmiştir. M.S 397 yılında kurulan Mor Gabriel Manastırı'nda da diğer kilise ve manastırlarda olduğu gibi binlerce bilim insanı ve dini lider yetişmiştir. Bu anlamda Mor Gabriel Manastırı dini bir merkez olduğu kadar tarih içerisinde bir üniversite niteliğindedir. Mor Gabriel Manastırı, sahip olduğu bu misyon nedeniyle, Süryaniler için ikinci Kudüs'tür. Bin bir türlü zulme maruz kalmış, yerinden yurdundan göçertilmiş ancak tüm bu olumsuz koşullara rağmen varlığını korumaya çalışmış bu kadim halk üzerinde, bu günde açılmış olan çeşitli davalarla baskı ve zulüm devam ettirilmekte, sindirilmekte, yok sayılmakta, zulüm maskeli bir şekilde sistematik olarak sürdürülmek istenmektedir" dedi.

Yargıtayın aldığı bu karar, devletin Süryanilere yönelik çifte standartlı yaklaşımını teşhir ettiğini ileri süren Çiftçi, "Bu davalardan biri, bazı çevre köylerinin hazineye başvurusu üzerine açılmış ve Midyat yerel mahkemesinin manastır lehine iki kez karar vermesine rağmen bu kararlar Yargıtay tarafından aleyhte bozulmuş ve 13 Haziran 2012 tarihinde Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından sonlandırılmıştır. Bu karar ile Mor Gabriel Manastırı, vergisini düzenli ödediği, kendisine ait olan toprakların işgalcisi ilan edilmiştir. Bize göre Yargıtay'ın aldığı bu karar, devletin Süryanilere yönelik çifte standartlı yaklaşımım teşhir etmiştir. Çünkü bir yandan Süryanilere vatanınıza dönün çağrısı yapılırken, diğer yandan Süryanilere işgalci, yabancı muamelesi reva görülmektedir. Türkiye'nin farklı renklerine ve kültürel değerlerine sahip çıkmak, imha ve inkar politikalarına dur demek, aynı toprağa vatan diyen halkların kardeşliğini pekiştirmek ve demokratik özgürlükçü bir düzeni kurmak hepimizin ihtiyacı ve görevidir. Halkların Demokratik Kongresi olarak bir kez daha yüksek sesle, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi'nin 13 Haziran 2012 tarihinde aldığı kararı ve Süryanilere karşı yapılan haksızlıkları protesto ediyor, kamuoyunu duyarlılığa ve dayanışmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Mardin Tabip Odası Başkanı Kamiran Yıldırım ise olaya tepki göstererek, "Mardin dillerin ve dinlerin birleştiği bir şehir. Alınan bu karar bizleri üzmüştür.

Kardeşliğimize gölge düşürülmesini istemiyoruz. Alınan kararın bozulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2012 Perşembe 12:41:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?