8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Nijeryalılar'ın Mardin çıkarması

NİJERYALILAR GAP'I ÖRNEK ALACAK

Türkiye'nin en kapsamlı yatırımı niteliğindeki Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve tarihi kent Mardin'e yabancı ilgisi her geçen gün artıyor. Son olarak Nijeryalıların GAP'ı örnek almak için Mardin'e gelerek proje hakkında bilgi aldıkları bildirildi.

Son bir ay içinde GAP'ı yerinde incelemek üzere Mardin'i ziyaret eden Suriye, Senegal ve Irak heyetlerinden sonra bugün de Nijerya'dan gelen 45 kişilik bir grup bölgede inceleme yaptı. Nijerya Çalışma ve İstihdam Bakanlığı Müsteşarı İsmail Ömer başkanlığında gelen 45 kişilik bürokrat ve uzman ekibi kentteki Çok Amaçlı Toplum Merkezlerini (ÇATOM) ziyaret ettikten sonra tarihi mekanları gezdi. GAP kapsamında kırsal kesimdeki kadınlara yönelik meslek öğretme amaçlı kurulan ÇATOM'ları yerinde inceleyen heyet burada ÇATOM yetkililerden açılan mesleki eğitim kursları hakkında bilgi aldı. Gezi hakkında bilgi veren Nijerya Çalışma ve İstihdam Bakanlığı Müsteşarı İsmail Ömer, "Bakanlığımızdaki uzman heyeti ve bürokratlarla birlikte bu bölgeyi kalkındıran GAP'a benzer bir çalışmayı kendi ülkemizde de başlatmak istiyoruz. Ülkemizin birçok bölgesi kalkınmaya öncelikli yerler. Açlıkla mücadele etmek için kesinlikle insanımıza mesleki eğitim vermemiz lazım. Diğer ülkelerden istediğimiz bize balık vermeyi değil balık tutmayı öğretsinler" dedi.

Mardin'de kadınların istihdam edilmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Ömer, buradaki projeyi kendi ülkelerindeki kadınların üzerinde de uygulanabilirliğini araştıracaklarını sözlerine ekledi. Mardin'deki el sanatları atölyelerini de yerinde inceleyecek olan Nijerya heyeti Deyrulzafaran Manastırı ve Kasımiye Medresesi'ni ziyaret etti. Heyetteki Hıristiyan inancına mensup uzmanların Deyrulzafaran Manastırı'nda dua etmesi dikkat çekerken misafir heyet Mardin'deki hoşgörü ortamına dikkat çekti.

NİJERYALILAR GAP'I ÖRNEK ALACAK
NİJERYALILAR GAP'I ÖRNEK ALACAK
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 15:33:00
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 17:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?