7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Nusaybin'de kadınlara 8 Mart izni

NUSAYBİN'DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE BİR İLK

Mardin'in Nusaybin Belediyesi ve Belediye-İş arasında imzalanan yeni toplu iş sözleşmesi, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı önlemeye yönelik yaptırımlar içeriyor. Ayrıca yeni toplu iş sözleşmesine göre belediye kadın çalışanları, 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' ve 8 Mart 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ücretli izinli sayılacak.

Nusaybin Belediyesi ve Belediye-İş arasında 2010 yılı toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu iş sözleşmesine göre 2009 yılında yüzde10 olan ücret zammına gidildi. Ücret zammı 2010 yılı için yüzde15 olarak belirlendi. Sözleşmenin Sosyal Haklar ve Ücret Bölümüne eklenen "İşçinin Eşine ve Çocuklarına Karşı Sorumluluğu" maddesi kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı önlemeye yönelik yaptırımlar içeriyor. Bu maddeye göre sendika üyesi erkek işçinin ikinci eş alması, aile içi şiddette kadına fiziksel, ekonomik,

sosyal ve iradesini kıran psikolojik vb. şiddet uygulaması ve her türlü cinsiyet ayrımcılığı disiplin suçu kapsamında ele alınacak ve sendika bu durumlarda kadından yana olacak. Yeni sözleşme sendika içinde kadın biriminin oluşturulması, sendikal etkinliklerde kadına yönelik etkinliklere öncelik verilmesi, uluslararası tüm sözleşmelere uyulması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların ücretli izinli sayılmalarını kabul ediyor.

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, "Yeni sözleşme tamamen çağdaş hukuk anlayışına uygun ve kadınları siyasete daha yakın bir yaklaşıma sokacak diye düşünüyorum. Belediye-İş sendikasıyla masaya oturup sözleşmeleri imzaladık. Bütün çalışanlarımıza hayırlı olur diye düşünüyorum" dedi

Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Memduh Öztürk ise, "Anlaşma taslağı üzerinde fikir birliğine vardık. Nusaybin Belediyesi'yle anlaştık. Ama daha diğer belediyelerle imzalamadık. En yakın zamanda anlaşmaları imzalayarak kadın çalışanlarımızın haklarını ve itibarlarını onlara bu anlaşmayla iade edeceğiz. Kadınlarımız büyük bir emekçi kitlesini oluşturuyor. Bu anlaşma şiddete hayır diyor umarım diğer belediyelerle de anlaşmaya varırız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 17:26:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?