5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Öğrencilere İlkyardım eğitimi

Mardin'in Ömerli ilçesi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) öğrencilere ilkyardım konusunda eğitim verildi. Animasyon eşliğinde verilen ilkyardım eğitiminde konu ile ilgili tiyatro oyunu sahnelendi.

Ömerli YİBO'da ilkyardım eğitimini düzenleyen AstraZeneca ilaç firmasının iletişim müdürü Füsun Feridun, 27 ilde eğitim verdiklerini belirterek, "Şu ana kadar 100 YİBO'da ilkyardım konusunda bilinçlendirme eğitimi verdik" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, AstraZeneca ilaç firması ve TOÇEV İşbirliğiyle hayata geçirilen ve öğrencileri ilkyardım konusunda bilinçlendirme amacı taşıyan 'İlkyardıma İlk Adım' projesi devam ediyor. TOÇEV, Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve AstraZeneca firması tarafından yürütülen 'İlk Yardıma İlk Adım' projesi ilkyardım konusunda toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Ömerli YİBO'da düzenlenen eğitim seminere Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'ndan 120 saatlik eğitim alan formatör öğretmen Sait Arslan tarafından verilen ilkyardım eğitiminde animasyonlardan yararlanıldı.

Arslan, "İlk yardım, herhangi bir kazaya uğramış kişiye olay yerinde eldeki olanaklarla tıbbi araç gereç kullanmadan sağlık personeli gelinceye kadar yapılan işlemlerdir. Eğer gerekli ilkyardım bilgisine sahip değilseniz, ambulans gelene kadar herhangi birinin yaralıyı hareket ettirmesine engel olmanız en akıllıca davranış olacaktır. Sadece bilinçsizce taşımayı engellemek bile yaralının yaşam olasılığını arttıracaktır. Eğer kaza geçiren araçta yangın patlama gibi olağanüstü durum varsa ve solunumu durmuşsa, ancak o zaman yaralıyı araçtan çıkartmaya çalışın. Tabi hasta veya yaralı taşıma kurallarını biliyorsanız. İlkyardımda en kritik hareket sağlık ekipleri gelene kadar hasta ve yaralının olay yerinde değerlendirilmesidir. Yaralının hayata dönmesini sağlayacak bu sihirli dokunuşu herkes mutlaka öğrenmeli" ifadelerini kullandı.

Seminerde ayrıca, daha küçük yaşlarda, ilkyardım bilincinin oluşturulmasını hedefleyen proje kapsamında, öğretmen ve aileler için hazırlanan 'İlk Yardım El Kitabı' dağıtıldı. Okullara ise içi temel ilk yardım malzemeleriyle dolu ecza dolabı hediye etti. AstraZeneca firması iletişim müdürü Feridun ise, "Kasım 2007'de başlayan 'İlk Yardıma İlk Adım' bilinçlendirme programında genel ilkyardım bilinci, hayvan ısırmalarında ilkyardım, hasta ve yaralı taşıma teknikleri, yaralanmalarda ilkyardım gibi hayati önem taşıyan konu başlıkları yer alıyor. Eğitim verilen her okula ecza dolabı hediye ediliyor" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 14:37:39
Güncelleme :26 Şubat 2009 Perşembe 14:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?