7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

'Ölümü Yaşamak' seyirciyle buluştu

MARDİN'DE TİYATROYA BÜYÜK İLGİ

Mardin'de Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) tarafından sahnelenen 'Kan davası' konulu "Ölümü Yaşamak" adlı oyun yoğun ilgi gördü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kanayan yarası olan 'kan ve namus davaları'nı konu edinen Orhan Asena'nın yazdığı ve Tamer Levent'in yönettiği "Ölümü Yaşamak" adlı tiyatro oyunu Mardin'de izleyicilerden tam not aldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde Vali Kılıçlar Salonu'nda sahnelenen oyunu Mardin Valisi Hasan Duruer başta olmak üzere yaklaşık 750 kişi izledi. Oyun öncesinde basın mensuplarına bilgi veren DDT Müdürü ve Sanat Yönetmeni Orkun Gülşen, Yönetmen Tamer Levent ve oyunculardan Yurdaer Okur oyunun ilk defa oynandığını, töre adı altında kan davasının insanlara ne kadar zarar verdiğini ve yanlış olduğunu bu zihniyetteki insanlara oyunla mesaj vermek istediklerini dile getirdiler. Oyunda rol alan Yurdaer Okur, kan davasının sadece bölgeye has bir özellik olmadığına dikkat çekerek, "Kan davaları dünyanın her yerinde görülebilen davalardır. Cehaletin göstergesi olan bu davaların önüne geçmek için bizler de oynadığımız oyunla izleyicilerimize mesaj vermek istedik. Oyunu izleyen 750 kişi arasında biri bile beni anlayabilmişse ne mutlu bana" dedi.

Oyunun yönetmeni Tamer Levent ise oyunun dikkat çektiği kan davasının bölgenin kanayan yarası olduğuna vurgu yaparak, "Cinayet başka töre başka. Töre ile cinayeti birbirine karıştırmak yanlış bir şey. Bölge insanımızın yıllardan beri eğitimsizliğin bir sonucu olarak zaman zaman yaşadığı kan davalarına parmak basmak istedik. Bunun önüne geçmek için el birliği ile çalışmamız lazım" diye konuştu.

İki aile mensubuna ait erkeklerin birbirlerini sırayla intikam için öldürdükleri, Kürtçe ve Türkçe ağıtların yakıldığı oyunu gözyaşları içinde izleyen seyirciler, oyun bitiminde tiyatrocuları ayakta defalarca alkışladılar. Gösteri bitiminde Sanat Yönetmeni Gülşen ve Oyun Yönetmeni Levent'e çiçek veren Vali Hasan Duruer, "Kültür ve sanat şehri Mardin, sanata evet dedi, kültüre evet dedi, turizme evet dedi. Mardin ve Mardinliler her şeyin en güzeline layık. Bu tür faaliyetlerimiz devam edecektir" şeklinde konuşurken izleyicilerden yoğun alkış aldı.

Oyunda Yurdaer Okur, Ebru Nil Aydın, Filiz Kılıç, Pınar Gün, Şivan Binici, Ali Çelik, Uğur Çınar, Murat Bölük, Dilek Alpaslan, Faruk Acar, Ercan Kılıçaslan, Zehra Takmaz, İbrahim İçözlü, Sebahat Kızılkaya ve Hasan Çatalkaya rol aldı. Oyunun yönetmen yardımcılığını Orkun Gülşen, Şamil Kafkas ve Yurdaer Okur yaptı. Oyunun dekoru Hakan Dündar'a, kostümü ise Sevgi Türkay'a ait.

MARDİN'DE TİYATROYA BÜYÜK İLGİ
MARDİN'DE TİYATROYA BÜYÜK İLGİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 17:30:03
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 23:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?