5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Onlar da üretebilecek

Mardin E tipi Kapalı Cezaevi'nde kadın mahkumların çalışacağı üretim atölyesi kuruluyor. Kadın mahkumların Güneydoğu Anadolu kumaşlarını kullanarak ürettikleri iç dekorasyon ürünleri ile normal bir çalışma sonucunda ayda yaklaşık 770 TL gelir elde edecekleri öğrenildi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca bölge illerinde kadınlara, genç kızlara ve çocuklara yönelik yürütülen en önemli projeler arasında ilk sırayı alan Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) Mardin ve Türkiye'de bir ilke imza atıyor. Türkiye'de ilk kez pilot proje olarak yapılandırılan kadın mahkumlara yönelik 'Kadına Para Kazandırma Projesi' ile Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kurulacak atölyede mahkum kadınlar emekleriyle maddi gelir temin edecek. Sosyoekonomik açıdan uygun toplam 34 kadın mahkumun
katkılarıyla yürütülecek olan projeye 78 bin TL bütçe ile başlanacağı öğrenildi.

KADIN MAHKUMLARA YÖNELİK OLAN PROJE GÜNEYDOĞU'DA BİR İLK


GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan Mardin ÇATOM'ların kurmuş olduğu Mardin Kadın Eğitim ve İstihdamı Destekleme Derneği ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir ilke imza atıklarını ifade eden Mardin Meydanbaşı ÇATOM Sorumlusu ve Kadına Para Kazandırma Projesi Koordinatörü Seylan Mungan, değişik suçlardan dolayı cezaevinde bulunan kadınlara yönelik hazırlanan projenin ilk etapta 34 kadın mahkum tarafından yürütüleceğini söyledi. Mungan, "Amacımız mahkum olan kadınlarımızı eğitim ve üretim alanında yer sahibi yapmak. Türkiye'de ilk kez kadın mahkumlara yönelik Mardin'de hayata geçirilen projede kadınlarımız kendi gelirlerini kazanacaklar. Proje bölgede bir örnek teşkil edecek. Hedefimiz cezaevinde olan kadınların yöre kumaşlarıyla üretilecek iç dekorasyon ürünlerinin dünya pazarında yerini almasıdır" dedi.

KADIN MAHKUMLAR AYDA ÜRETTİKLERİ KADAR KAZANACAKLAR


Tasarımcı-sosyolog ve eğitmen Fatma Meral Horne, Kadına Para Kazandırma Projesi kapsamında cezaevinde bulunan kadınlara ilk etapta işin kolaylıkla sürdürülebilmesi için basit olan düz dikiş öğrenimiyle yapılabilecek tasarımlar ürettiğini söyledi. Kurulacak olan atölyede hedefin öncelikli olarak eğitim, öğrenim, üretim ve ileri kademelerinde pazarlama olduğuna dikkat çeken Horne, "Üretilen iç dekorasyon ürünleri bir katalog haline getirilerek dünya pazarına sunulacaktır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne has
savan, ihram, şalışepik ve özellikle kutnu kumaşları kullanılarak üretilen iç dekorasyon ürünleri ve ileride giyim ve hediyelik eşya ürünleri değişik şekillerde biçimlendirilerek satışa sunulacaktır. Şu an 5 adet makine siparişi verilmiş olup 78 bin TL'lik bütçeden şu ana kadar yaklaşık 4 bin TL'lik makine sipariş edilmiş ve yine bu kaynaktan cezaevinin içindeki atölyenin donanımını yapmak üzere yola çıkılmıştır" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 16:28:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?