3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Paskalya'ya muhteşem kutlama

Mardinli Süryaniler, Hıristiyan aleminde Hz. İsa’nın kutsanarak göğe çıkışını ifade eden 3 günlük Paskalya Bayramı kutlamalarına başladı.

Hıristiyan inanışına göre, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği ve toprağa verildikten sonra dirilip göğe yükselişini simgeleyen günü kutlamak için biraraya gelen Mardinli Süryaniler, tarihi Meryem Ana Kilisesi’nde görkemli bir tören düzenledi.

3 gün sürecek kutlamalar çerçevesinde yapılan özel ayine, 100’e yakın Süryani cemaati ve İngiltere’den Katolikler’in temsilcisi katıldı. 6. yüzyılda Mardin’de inşa edilen tarihi Meryem Ana Kilisesi’nde Deyrul-Zafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz’ün yönettiği özel ayinde, Süryani cemaati 50 günden beri tuttukları oruçlarını açarak, günahlarının affedilmesi için mum yaktı.

Genç Süryani kızların oluşturduğu koro eşliğinde dualarla başlayan ayinde, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce 12 havarisiyle vedalaştığı sırada yapılan ayak yıkama canlandırıldı. Ayinde havarileri temsil eden 12 Süryani ile Papaz Gabriyel Akyüz’ün ayağını Metropolit Salibe Özmen kutsanmış suyla yıkarken, Özmen’in ayağını ise Gabriyel Akyüz yıkadı.

İHA muhabirine Paskalya Bayramı hakkında bilgi veren Papaz Gabriel Akyüz, bayramla birlikte dünyada barış, hoşgörü ve kardeşliğin hakim olmasını isteyerek, "Hz. İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlık’ın en büyük bayramıdır. Paskalya Günü, ilkbahar gündönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle, Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmektedir. Paskalya, perhizle geçen 5 haftalık bir hazırlık dönemiyle son haftayı kapsar ve Paskalya Günü’nde sona erer. Pentekostes Yortusu’na kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi adı verilir. Bugün düzenlediğimiz tören Hz. İsa’nın insanda her zaman olması gerektiğini söylediği ’alçak gönüllük’ için en yüksek mertebedeki insanın, en düşük mertebedeki kişinin ayağını yıkayarak, içindeki gurur ve büyüklük duygularını öldürmek için yapıldı. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler yapılır, boyalı paskalya yumurtası haşlanır, mumlar yakılır, dualar okunur" dedi.

Süryani cemaatinden Aziz Çiftçi ise, Mardin’de Paskalya Bayramı’nı yıllardan beri huzur ve barış içinde kutlamaktan büyük bir onur ve sevinç duyduğunu ifade ederek, bayramın tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını diledi.

Paskalya Bayramı nedeniyle pazar günü Kırklar Kilisesi’nde yapılacak son ayin törenine Süryani vatandaşların yanı sıra Mardin Valisi Temel Koçaklar, Belediye Başkanı Metin Pamukçu ve İl Müftüsü Celal Yıldız’ın da katılacağı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 16:22:50
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 20:04:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?