7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Rahibi kaçıranlara 'çete' davası

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Barıştepe köyündeki Mor Yakup Kilisesi’nin rahibi Edip Daniel Savcı’yı beş ay önce kaçırdıkları iddiasıyla, aralarında Şırnak’ın İdil ilçesinde korucubaşı H.E.’nin de bulunduğu dördü tutuklu yedi sanık hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “kurulan örgüte üye olmak”, “kurulan bu örgüte bilerek, isteyerek yardım etmek”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak” ve “nitelikli yağmada bulunmak” suçlarından dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Barıştepe köyünde oturan rahip Savcı’nın Midyat’ta alışveriş yaptıktan sonra otomobiliyle köyüne dönerken yolunun kesildiği anlatıldı. Savcı’nın, silah kullanan tutuklu sanıklardan korucubaşı H.E. ile İ.E., A.O. ve H.A. tarafından tehditle araçtan indirildiği belirtildi.

Korucubaşının, yüzünü tanınmayacak şekilde kapattıktan sonra kendisine verilen zimmetli Kalaşnikof tüfek ile rahibi başka bir araca bindirip yanındakilerle birlikte kaçırdığı kaydedildi. Tutuksuz sanıklar M.E.O., M.Ş.O. ve Z.K.’nın diğer sanıklara yardım ettikleri bildirildi.

İddianamede sanıkların, Savcı’nın yüzünü kapatıp ellerini plastik kelepçe ile bağladıkları, Batman’a götürüp M.E.O.’nun evine ait bodruma kapattıkları, rahibin kurtarıldığı güne kadar bu bodrumda el ve kolları bağlı şekilde tutulduğu belirtildi.
Sanıkların daha sonra rahibe ait cep telefonundan, Süryani cemaatine mensup Gabriel Akkurt’un cep telefonuna mesaj göndererek 300 bin euro fidye istedikleri, aksi halde rahibi öldürecekleri tehdidinde bulundukları ifade edildi.

İddianamede, rahibin üzerinde taşıdığı iki cep telefonu, 1000 euro ve 600 YTL parasının da sanıklar tarafından gasp edildiği açıklandı. İddianamede, sanıklardan M.E.O.’nun tek başına karar alarak Savcı’yı serbest bıraktığı, rahibin bir yakınının evine giderek jandarmaya haber verdiği, doktor raporuna göre vücudunda darbe ve cebir izine rastlandığı belirtildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 10:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
perikles IP: 88.254.48.xxx Tarih : 22.04.2008 11:38:33

çok daha ağır cezayı hakediyorlar