3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Restorasyon çalışmaları devam ediyor

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, son yıllarda tarihi kentte başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi binaların aslına uygun bir şekilde restorasyonlarının tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. 

7 bin yıllık tarihi şehrin dokusunu korumak için hayırsever vatandaşların ve devletin imkanlarıyla birçok tarihi eserin yeniden restore edildiğini belirten Vali Mehmet Kılıçlar, inanç ve kültür turizmi kapsamında Mardin'de birçok tarihi cami ve kilisenin yeniden restorasyonun yapıldığını kaydetti. Son 4 yılda yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Kılıçlar, tarihi kentteki Şehidiye, Latifiye ve Reyhaniye Camii, Ulu Cami, Zinciriye Medresesi olmak üzere birçok tarihi cami ve medresenin onarılarak yeniden ibadete açıldığını belirtti. Mardin ve ilçelerinde bulunan Süryani cemaatine ait birçok kilise ve manastırın da restore edildiğini de dile getiren Vali Kılıçlar, "Şu an restorasyon çalışmaları devam eden Kasimiye Medresesi, Şeyh Çabuk Camii ve Tekke Zaviyesi ile birlikte birçok cami ve kiliselerin inşaatı bitmek üzeredir. Cami ve kilisenin yan yana olduğu medeniyetlerin kardeşçe yaşadığı Mardin'de bu çalışmalar, dünyaya önemli mesajlar vermektedir. Barışın ve hoşgörünün kentinde yaşayan Müslüman ve Süryani cemaati, bu çalışmalardan dolayı çok mutlu olduklarını bize iletmektedir. Dünya turizmine önemli katkılar sağlayan Mardin'in, acilen Dünya Kültür Mirası olarak UNESCO'ya alınması gerekir" açıklamasında bulundu. 

Tarihi mekanların restorasyonu konusunda Mardinli hayırsever işadamlarının gösterdiği duyarlılığa da teşekkür eden Vali Kılıçlar, bütün Mardinliler'den kendilerine miras olarak bırakılan tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmalarını istedi. Her yıl ortalama yüz binlerce turistin ziyaret ettiği Mardin'in tarihi dokusunu korumak için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Vali Kılıçlar, "Dünyanın gündemine oturan Mardin, artık bir dünya şehri unvanını çoktan hak etti. Avrupa'nın ve dünyanın artık bunu görmesi gerekir. Bu şehir hepimizin. Tarihi kültürel varlıklarıyla, dinleri ve dilleriyle tam bir kültür şehri olan Mardin'in bu güzelliğini dünyaya yansıtmak için, yıkılmaya yüz tutmuş binaların aslına uygun bir şekilde restore etme çalışmalarımız devam edecektir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2006 Salı 17:43:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?